Apa itu Tahun Lompat (Leap Year)?

Tahun lompat 2012

Tahun lompat 2012 by cartoon

Hari ini merupakan hari yang sungguh unik, setiap 4 tahun baru ada tarikh 29 Februari.. Kalo sape yang lahir pada hari ini, aku nak ucapkan Selamat Hari Jadi Tahun Lompat 2012 – 29 Februari 2012.. korang memang leapling champion la! Tapi aku bukak facebook, cam takde orang je yang lahir pada hari Tahun Lompat ini.

Mari tengok apakah maksud Tahun Lompat (Leap Year) dari sudut Wikipedia :

Tahun lompat merupakan tahun yang mengandungi lebih satu hari daripada tahun biasa bagi menyamakannya dengan tahun astronomi ataupun tahun yang bermusim. Peristiwa musim dan astronomi tidak mengulangkan diri pada bilangan hari yang sama.

 

Oleh sebab itu, sekiranya terdapat suatu takwim yang mempunyai bilangan hari yang sama pada setiap tahun, hari ulang tahun akan berbeza daripada hari peristiwa yang ditandainya. Dengan penambahan satu hari, perbezaan di antaranya boleh dibetulkan.

 

Orang yang dilahirkan pada 29 Februari akan merayakan hari jadinya pada 28 Februari ataupun 1 Mac.

 

Tapi bagi aku la kan, Astronomi gunakan Kalendar Gregorian ini bagi nak mudahkan kita ‘in tune’ dengan apa yang berlaku pada matahari, bintang, universe dan lain lain. Tak percaya kah?

ok, aku nak kongsikan 3 video yang menarik pasal “Apa itu Tahun Lompat (Leap Year)” dan korang tak akan bosan bila tengok sebab cara penyampaiannya sangat superb dan awesome!!

 

Apa itu Tahun Lompat (Leap Year)? oleh Epipheo 22 Feb

link : http://www.youtube.com/watch?v=56zlm9qhVGc&feature=player_embedded

 

What is A Leap year? oleh CGPGrey pada 28 Feb

link : http://www.youtube.com/watch?v=xX96xng7sAE&feature=player_embedded

 

What are years… and the galactic supermassive black hole! oleh minutephysics pada 28 Feb

link : http://www.youtube.com/watch?v=53glKEPzElA&feature=player_embedded

 

Apakah komen anda pula pasal Tahun Lompat? please consider to leave at least one komen..kehkehkeh, omputih sat.

Get Fresh Content Delivered.

Join and get free content delivered automatically each time we publish.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Tick jika mahu update PERCUMA