Permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia Sesi Akademik 2012/2013

Bank Negara Malaysia

Permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia Sesi Akademik 2012/2013 untuk LEPASAN SPM 2011 sahaja.

Permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia Sesi Akademik 2012 / 2013 sudah pun diumumkan oleh pihak BNM baru-baru ini. Rasanya ramai lepasan SPM yang ingin memohon Scholarship Bank Negara Malaysa kerana mereka tahu Bank Negara mampu memberi amaun biasiswa yang memuaskan.

Jadi sebelum anda membuat sebarang permohonan online Bank Negara Malaysia ini, lihat dulu la bidang yang BNM ni nak sponsor kepada pelajar LEPASAN SPM 2011.

Andai ada bidang yang anda meminati, boleh mengorak langkah untuk apply (Link Apply ada di penghujung post)

Pemilihan Bidang Pembelajaran di BNM :

1. Ekonomi
2. perakaunan
3. Sains Aktuari
4. Perbankan dan Kewangan
5. Kejuruteraan Kewangan
6. undang-undang
7. Syariah
8. matematik

biasiswa

Jadi apakah program pra universiti yang bakal anda ikuti jika memohon scholarship BNM 2012 ini? Lihat juga Syarat untuk permohonan biasiswa Bank Negara Malaysia.

Pra Universiti

1. Cambridge A-Level
2. American Foundation Program
3. South Australian Matriculation.

 

Syarat minimum untuk pemohon :

1. Mendapat sekurang-kurangnya 8A (A dan A+ sahaja) dalam keputusan SPM 2011
2. Berumur 19 Tahun sebelum 1 Julai 2012

 

Tambahan Syarat untuk pemohon :

1. Mahir dalam bahasa Inggeris, bertulis dan lisan
2. Fleksibel, versatil dan mempunyai semangat berpasukan yang tinggi
3. Cemerlang dalam kedua-dua aktiviti ko-kurikulum dan sukan (A)

Ok, bagaimana? Berminat untuk memohon? Pastikan anda alert dengan tarikh tutup permohonan ini kerana selepas sahaja Keputusan SPM 2011 diumumkan nanti, anda diberi masa 8 hari untuk memohon. Selepas 8 hari, segala permohonan tidak akan dilayan oleh pihak BNM.

Jadi untuk anggaran saya, jika keputusan SPM 2011 diumumkan pada 22 Mac 2012, maka tarikh tutup permohonan adalah pada

30 Mac 2012

 

Link untuk Apply > Borang permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia Sesi Akademik 2012 / 2013 (dibuka selepas keputusan SPM 2011 diumumkan).

Nota kaki : Maaf saya tidak sertakan sekali Permohonan Bank Negara Malaysia sesi akademik 2012/2013 ini untuk Sarjana Muda (Kepujian) dan PascaSiswazah (Masters dan PhD).

Bagi mereka yang sedang mencarinya, boleh terus ke LINK INI untuk melihat kriteria dan syarat permohonan. Harap maaf atas kesulitan itu.

 

Sebarang masalah dan kesulitan, hubungi :

Bank Negara Malaysia
Jalan Dato’ Onn
P.O. Box 10922
50929 Kuala Lumpur

Tel: 603-2698 8044 / 1300 88 5465
Email: bnmtelelink@bnm.gov.my

Sumber : BNM

Get Fresh Content Delivered.

Join and get free content delivered automatically each time we publish.

Comments

  1. says

    salam… saya lepasan SPM 2011.. Sy nk tnya ckit.. Bank Negara provide x scholar utk pljr yg nk amik bidang bahasa? Inggeris atau arab? Kenapa syariah boleh? ape kurangnya bidang bahasa arab? Sekian…

    • says

      Terima kasih krn sudi bertanya. Senang kata, derang nak sponsor tu pun bersebab..sbagai contoh, nk mereka tu kerja dengan mereka ke.. Jadi kemungkinan bidang bahasa tidak diperlukan..tetapi banyak je biasiswa lain tawarkan bidang bahasa.

      • kahirun says

        salam, yg undang-undang tu bhgian sivil ke syariah? kalau ambik kos syariah akan keje ngn bank negara sbagai ape?

  2. ernie says

    salam,nk tnye psl syarat tue..sy lpsn spm 2011,so xleh mhon eh?kt syrat tue tulis umur 19thn sblm 1 julai 2012..

  3. kejayaan says

    salam, yg undang-undang tu bhgian sivil ke syariah? kalau ambik kos syariah akan keje ngn bank negara sbagai ape?

  4. AMALINA says

    dekat grade utk subjek2 tu tkde pun tulis A+,A,A-
    yg dia tulis 1,1A,2,2A,B,3B
    kalau A+ tu under kategori 1 ke 1A?
    and kalau A tu under kategori 2A ke?
    kalau A- mcmana pulak?
    boleh tolong xplen? thankss

  5. yang says

    Salam sejahtera~
    Bilakah keputusan permohonan biasiswa BNM dikeluarkan?
    Macam tiada berita langsung…..

  6. amiraabas says

    salam.. saya nak tanya.. bila agknya tarikh permohonan jpa akn dibuka.. n bole ke student U mcm saya yang nak masuk sem3 apply guna result u… terima kasih ya…

  7. inah hani says

    salam,untuk mrk yg dh msuk u pringkat degree xlwh nk mohon??i mean for next sem gne result final exam..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge