Permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia Sesi Akademik 2012/2013

Biasiswa, Lepasan SPM 2011, Pendidikan
Bank Negara Malaysia

Bank Negara Malaysia

Permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia Sesi Akademik 2012/2013 untuk LEPASAN SPM 2011 sahaja.

Permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia Sesi Akademik 2012 / 2013 sudah pun diumumkan oleh pihak BNM baru-baru ini. Rasanya ramai lepasan SPM yang ingin memohon Scholarship Bank Negara Malaysa kerana mereka tahu Bank Negara mampu memberi amaun biasiswa yang memuaskan.

Jadi sebelum anda membuat sebarang permohonan online Bank Negara Malaysia ini, lihat dulu la bidang yang BNM ni nak sponsor kepada pelajar LEPASAN SPM 2011.

Andai ada bidang yang anda meminati, boleh mengorak langkah untuk apply (Link Apply ada di penghujung post)

Pemilihan Bidang Pembelajaran di BNM :

1. Ekonomi
2. perakaunan
3. Sains Aktuari
4. Perbankan dan Kewangan
5. Kejuruteraan Kewangan
6. undang-undang
7. Syariah
8. matematik

biasiswa

Jadi apakah program pra universiti yang bakal anda ikuti jika memohon scholarship BNM 2012 ini? Lihat juga Syarat untuk permohonan biasiswa Bank Negara Malaysia.

Pra Universiti

1. Cambridge A-Level
2. American Foundation Program
3. South Australian Matriculation.

 

Syarat minimum untuk pemohon :

1. Mendapat sekurang-kurangnya 8A (A dan A+ sahaja) dalam keputusan SPM 2011
2. Berumur 19 Tahun sebelum 1 Julai 2012

 

Tambahan Syarat untuk pemohon :

1. Mahir dalam bahasa Inggeris, bertulis dan lisan
2. Fleksibel, versatil dan mempunyai semangat berpasukan yang tinggi
3. Cemerlang dalam kedua-dua aktiviti ko-kurikulum dan sukan (A)

Ok, bagaimana? Berminat untuk memohon? Pastikan anda alert dengan tarikh tutup permohonan ini kerana selepas sahaja Keputusan SPM 2011 diumumkan nanti, anda diberi masa 8 hari untuk memohon. Selepas 8 hari, segala permohonan tidak akan dilayan oleh pihak BNM.

Jadi untuk anggaran saya, jika keputusan SPM 2011 diumumkan pada 22 Mac 2012, maka tarikh tutup permohonan adalah pada

30 Mac 2012

 

Link untuk Apply > Borang permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia Sesi Akademik 2012 / 2013 (dibuka selepas keputusan SPM 2011 diumumkan).

Nota kaki : Maaf saya tidak sertakan sekali Permohonan Bank Negara Malaysia sesi akademik 2012/2013 ini untuk Sarjana Muda (Kepujian) dan PascaSiswazah (Masters dan PhD).

Bagi mereka yang sedang mencarinya, boleh terus ke LINK INI untuk melihat kriteria dan syarat permohonan. Harap maaf atas kesulitan itu.

 

Sebarang masalah dan kesulitan, hubungi :

Bank Negara Malaysia
Jalan Dato’ Onn
P.O. Box 10922
50929 Kuala Lumpur

Tel: 603-2698 8044 / 1300 88 5465
Email: bnmtelelink@bnm.gov.my

Sumber : BNM

[ads] Teknik terkini BOOST POST FB Ads ? Baca di sini Teknik Rahsia dapat klik RM0.01 FB Ads (klik)

[ads] NAK PANDUAN FB ADS PERCUMA TAK? DOWNLOAD PERCUMA DI SINI (klik)

show <== click Here

37 comments… add one

  • pandai main seo yea bro!
    sjiehan entri terbaru..Mengapa Tidak Boleh Tidur Selepas Asar.My Profile

  • Boleh try apply nih.hehe
    BudakSerius entri terbaru..Mainan Terbaik Di Alam SemestaMy Profile

  • kalaulah masa silam boleh diputar…..erm……. akan ku tukar bidangku :)
    sha entri terbaru..Nuffnang ‘s 5th Anniversary – an epic !!My Profile

    • oh yeke, skrg bidang pe tu? #tetibe minat nak tau..

      • kak sha bljr dlm bidang tourism. tp bidang ni sgt Fragile. depends sangat pd keadaan ekonomi , politik dan cuaca . kalau ada malapetaka berlaku effect kami jugak. kalau US ada kemelsetan ekonomi effect kami jugak. hehehe. anyway kak sha seronok buat bidang ni ms kat UUM dulu.
        sha entri terbaru..Nuffnang ‘s 5th Anniversary – an epic !!My Profile

        • oh yeke.. tp best dpt ke luar negara la kan. Dpt tgk keadaan semasa cm pramugari.

  • salam… saya lepasan SPM 2011.. Sy nk tnya ckit.. Bank Negara provide x scholar utk pljr yg nk amik bidang bahasa? Inggeris atau arab? Kenapa syariah boleh? ape kurangnya bidang bahasa arab? Sekian…

    • Terima kasih krn sudi bertanya. Senang kata, derang nak sponsor tu pun bersebab..sbagai contoh, nk mereka tu kerja dengan mereka ke.. Jadi kemungkinan bidang bahasa tidak diperlukan..tetapi banyak je biasiswa lain tawarkan bidang bahasa.

      • kahirun

        salam, yg undang-undang tu bhgian sivil ke syariah? kalau ambik kos syariah akan keje ngn bank negara sbagai ape?

  • ernie

    salam,nk tnye psl syarat tue..sy lpsn spm 2011,so xleh mhon eh?kt syrat tue tulis umur 19thn sblm 1 julai 2012..

    • erkk, lepasan SPM kan 18 tahun.. ke lambat jugak amik SPM cam saya ni?

      • ernie

        ‘berumur 19 tahun sebelum 19 julai 2012′
        means??
        sory,krg fhm la..:)

        • oh ah ha la… maksud.. kalo dah umur 19 pada 19 Julai 2012, takdapat la.. faham tak? 17 n 18 still available lor.

  • kejayaan

    salam, yg undang-undang tu bhgian sivil ke syariah? kalau ambik kos syariah akan keje ngn bank negara sbagai ape?

    • kejayaan

      tlg la bagi respond =.=”

  • aishahazli

    sadis bile kate nak 8 A tapi cuma A DAN A+.
    saya cukup 8 tapi ade A-, blh ke

    • Bank Negara mmg strict betul kot.. Cuba la try kot2 boleh ke

  • ainaa

    salam.knapa link tuk apply biasiswa x ley gne?tlg bagi jwpn.hehe

    • cik Ainaa, ade la… boleh klik pada link tu nnti kuar untrusted, just accept je link tu sbb mmg ni link official utk apply BNM, hrp maklum

  • klau berunding xleh ke???

  • gurl

    nk tnye..bank negara nie akn bkak lg x??sb tlpas laa..

  • AMALINA

    dekat grade utk subjek2 tu tkde pun tulis A+,A,A-
    yg dia tulis 1,1A,2,2A,B,3B
    kalau A+ tu under kategori 1 ke 1A?
    and kalau A tu under kategori 2A ke?
    kalau A- mcmana pulak?
    boleh tolong xplen? thankss

    • ni jumpe kat mane ni cik Amalina?

      • AMALINA

        kat borg permohonan pre-university,
        xde pun gred A+,A,A- untuk rsult spm

  • gurl

    hoo okeiyh..tp kalo utk stdnt diploma y nk futher degree bkn da tarikh ttp k??

  • gurl

    hoo okeiyh thank you..btw nti akn bkak lg k??

  • mia

    graduate ausmat tak boleh apply ke?

  • yang

    Salam sejahtera~
    Bilakah keputusan permohonan biasiswa BNM dikeluarkan?
    Macam tiada berita langsung…..

    • selalunya siapa yg dah dpt, dia akan umumkan melalui emel atau fon.

  • amiraabas

    salam.. saya nak tanya.. bila agknya tarikh permohonan jpa akn dibuka.. n bole ke student U mcm saya yang nak masuk sem3 apply guna result u… terima kasih ya…

  • inah hani

    salam,untuk mrk yg dh msuk u pringkat degree xlwh nk mohon??i mean for next sem gne result final exam..

Leave a Comment

CommentLuv badge

Tick jika mahu update PERCUMA


Tip Rahsia Bina Website daripada saya!

Sebentar! Mahu tak saya kongsikan tips rahsia bina website dalam bentuk ebook?

Sila masukkan nama dan emel aktif anda di bawah untuk saya hantarkan tips rahsia ini kepada anda..

Maklumat anda 100% selamat.

Tip Rahsia Bina Website daripada saya!

Sebentar! Mahu tak saya kongsikan tips rahsia bina website dalam bentuk ebook?

Sila masukkan nama dan emel aktif anda di bawah untuk saya hantarkan tips rahsia ini kepada anda..

Maklumat anda 100% selamat.