Permohonan Kemasukan ke Universiti di Morocco Sesi Akademik 2012 / 2013

Lepasan SPM 2011
universiti morocco
 

 

universiti morocco Permohonan Kemasukan ke Universiti di Morocco Sesi Akademik 2012 / 2013

Universiti of Morocco

Ini adalah entri ketiga selepas post aku tentang permohonan kemasukan ke institusi Pengajian Tinggi (IPT) di Timur Tengah dan kali ini adalah untuk mereka nak sambung belajar di Morocco.

Ada yang berminat tak?? seperti Mesir dan Jordan, ramai sahabat aku yang berminat nak belajar di sana..tapi kalo nak sambung Morocco ni kurang sikit aku dengar. Aku yakin juga mesti ramai yang berminat nak ke Universiti Morocco, jadi tak salah jugak untuk aku turut share Permohonan Kemasukan Ke Universiti di Morocco 2012 / 2013.

KPT Permohonan Kemasukan ke Universiti di Morocco Sesi Akademik 2012 / 2013

Logo KPT

Syarat Permohonan dan Pendaftaran Pelajar ke Universiti di Morocco Sesi Akademik 2012/2013

1. Pemohon yang ingin mengikuti pengajian di universiti Morocco peringkat ijazah pertama hendaklah memenuhi syarat kelayakan minimum yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi seperti berikut:

  • Mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM 2011) dengan memperoleh lima (5) Kepujian; dan mendapat B bagi subjek Bahasa Arab.
  • Pemohon yang  Mempunyai sijil (SPM) selain daripada tahun 2011 anda TIDAK LAYAK untuk memohon.

2. Semua pemohon yang memohon untuk pengajian ke Morocco perlu menghadiri Kursus Kenegaraan anjuran Biro Tatanegara yang akan dikendalikan oleh pihak Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.

3. Terjemahan sijil SPM dan Sijil Lahir dalam bahasa Arab boleh dibuat di Institut Terjemahan Negara Malaysia di alamat berikut;

Institut Terjemahan Negara Malaysia

Wisma ITNM

No. 2, Jalan 2/27E

Wangsa Maju, Seksyen 10

53300 KUALA LUMPUR

No. Tel : 03-4149 7210

No. Faks : 03-4149 1535

* Terjemahan tidak semestinya dikeluarkan oleh Institut Terjemahan Negara Malaysia

4. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut bolehlah menghubungi, Bahagian Education Malaysia, Jabatan Pengajian Tinggi di talian; 03-8870 6631/6611/6627.

5. Borang permohonan serta dokumen sokongan yang telah lengkap diisi dan mencukupi hendaklah dikemukakan kepada Bahagian ini pada atau selewat-lewatnya 22 Jun 2012 di alamat berikut;

Pengarah

Bahagian Education Malaysia

Jabatan Pengajian Tinggi

Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia

Aras 4, No 2, Menara 2, Jalan P5/6

Presint 5, 62200 PUTRAJAY

6. Pemohon juga hendaklah memenuhi semua syarat kelayakan yang telah ditetapkan oleh pihak Universiti di Morocco.

Borang Permohonan dan Pendaftaran Pelajar ke Universiti di Morocco sesi 2012 / 2013

link : http://www.mohe.gov.my/portal/images/pelajar/doc/borang/timur_tengah/borang_kpt_morocco_2012.pdf

 

Tarikh tutup permohonan: 22 Jun 2012

Pertanyaan :

Hubungi :

03-8870 6611 – Mohd Zahiruddin
03-8870 6627 – Mohd Amir Syafizi
03-8870 6622 – Mariatul

 

Nota kaki : Dengan tersiap nya post Kemasukan ke Universiti Morocco, aku kira sudah lengkap 3 entri untuk kemasukan Ke institusi Pengajian Tinggi (IPT) di Timur Tengah.. Any request boleh ke contact me atau pun komen di bawah ye. Letih gak nak siap ketiga-tiga entri ini.. moga bermanfaat ye!!

NAK PANDUAN FB ADS PERCUMA TAK? DOWNLOAD PERCUMA DI SINI (klik) show <== click Here

36 comments… add one

  • nur syafaah

    salam..
    post ni b’kaitan dgn cara permohonan utk bidang apa?
    utk semua bidang ke?

    • kemasukan ke universiti sahaja, yg lain tu urusan lain.

  • Nurul Aqila Hasan

    Salam..nk tnye..kalu mse spm xamik bhs arb,ley ke msuk universiti nie??..

  • nur

    salam!! bole x listkn universiti kt morocco yg diiktiraf msia…?

    • insya ALlah kalo ade masa la, kalo takde, rasanya boleh check kat JPA pnye website.

  • salam…nak tanya,tajaan ke duit sendiri ek?

    • ni hny utk pohon ke morocco sahaja.. soal tajaan n duit sndiri tu lain citer..

  • sakinah

    kalau nak ambil course lughah mane sesuai akh?? maaf bertanya

  • aifa

    ade x permohonan ke timur tengah u lepasan matrikulasi?

  • imezana

    salam . nak dapatkan borang permohonan kkat mane ye ?

  • Asyraf

    Salam sye nk tnya dua perkara:

    -boleh ke nk ambik bidang dentistry di morocco ni?
    -kalau tak ambil bahasa arab semasa spm boleh ke untuk mintak pinjaman mara utk ke morocco?

    • 1. dentistry tak pasti ade ke tak kat morroco..
      2. boleh tapi susah sikit la.

  • saya nih..

    lepasan spm 2010 memang xleh lgsung ye?

  • khairul ridhwan emran

    salam .. saya nak tanya ,
    1-saya adalah pelajar lepasan spm 2011. Saya berminat dan sangat suka untuk melanjutkan pelajaran di Morocco tetapi saya sekarang mengambil STAM pd tahun ini , 2012 . Jadi , boleh saya pergi Morocco guna kelayakan STAM pada tahun depan , 2013 ????

    • oh maaf, saya tak pasti tentang STAM dan ke Morocco, tapi mungkin boleh jadi advantage utk cik khairul. Dan setahu saya, STAM hanya untuk Mesir sahaja. Jordan pun tidak menggunakan STAM untuk belajar Islamic Studies.

      • zaky

        slm..
        kouta pljr malaysia utk ke morocco bpe org sthn..

        • zaky

          satu agy leh x agy list u yg diiktiraf kat morocco yg de pngjian islam..
          x pon kasi link x pe dah..
          ngah confuse nk isi u ape..

        • tak pasti, bleh tanya kementerian la kot.

  • faris

    nak buat pertanyaan,ana lepasan stam 2011 dan spm 2010,bolehkah ana nk memohon ke morocco ..jika boleh di mana pttt dirujuk

    • Isi borang KPT kementerian n ikut prosedur seterusnya la.

  • izzah

    morocco utk pengajian islam saja ka???
    mcmmana dgn sijil2 yg kena translate dlm arab tu…selain dri ins.terj.malay. boleh buat kat mana lagi??
    terima kasih…

  • nabil

    agak2 bile.keputusan permohonan keluar ye????

  • mas..

    salam..saya nak tanye….klo u morocco ade x jurusan agame….kalo ade boleh tak bagitaw uni yang mane sesuai??????

  • raudhah

    tak boleh bukak pun link nya.macammana?

    • copy paste kt browser.. lg pun, permohonan dah ditutup ler.

  • nurul azizah

    saya baru dapat tawaran belajar kat u morocco, boleh tak bagi nama n no hp sesiapa yang boleh saya kontek untuk nak dapatkan maklumat lanjut….tq

  • HUSNA BINTI ABD HALIM .

    nak buat master boleh kt sana?

  • Ain Fazli

    salam..saya nak tanya..syarat kmasukan lpasan spm macam mna pulak ya?

  • Nur Ashira

    Nak bertanya , macam saya semua dah ada spm dan sijil diploma pun ada .. kalau nak sambung untuk degree bagaimana ? untuk tahun 2014 atau 2014 .

Leave a Comment

CommentLuv badge

Tick jika bukan spammer...