Pinjaman Pelajaran MARA 2012 – Masters, Degree dan Post-Graduate

Biasiswa
MARA 1malaysia Pinjaman Pelajaran Boleh Ubah MARA 2012

MARA logo

Mula-mula ingatkan pinjaman Pelajaran Mara 2012 ini untuk lepasan SPM 2011 tetapi bila baca balik info dari Malaysia Scholarship tu..rupa-rupanya Pinjaman Pelajaran MARA 2012 ini sebenarnya untuk Ijazah Sarjana (Masters), Ijazah Sarjana Muda (Degree) dan Pasca Siswazah (Post Graduate).

Takpe takpe, buat hebahan dulu untuk info biasiswa ni. Nanti bila dah kuar permohonan untuk Lepasan SPM 2011, aku akan share kat di setiap post di blog ini. Maaf ye semua.

MARA 1malaysia

Ini adalah laporan penuh Majlis Amanah Rakyat (MARA) :

Majlis Amanah Rakyat (MARA) dah pun mengiklan 2 Pinjaman pelajaran untuk melanjutkan pelajaran ke Luar Negara (overseas), Pinjaman Pelajaran ini terbahagi kepada 2 kategori :

  • Program Pasca Siswazah (Post Graduate) Luar Negara 2012
  • Program Perubatan dan Pergigian Luar Negara 2012

 

Program Pasca Siswazah Luar Negara 2012

  • Bumiputera Warganegara Malaysia
  • Sarjana + Doktor Falsafah + Profesional
  • Institusi Pengajian Terkemuka Luar Negara
  • Kemasukan Bermula Julai 2012
  • Permohonan dari 5 Mac sehingga 18 Mac 2012

 

Program Perubatan dan Pergigian Luar Negara 2012

  • Bumiputera Warganegara in Malaysia
  • Memenuhi syarat tajaan MARA dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) serta Majlis Perubatan Malaysia (MMC)
  • Terbuka kepada pelajar yang tiada penajaan dan sedang mengikuti Ijazah Sarjana Muda Perubatan (Bachelor of Medicine) / Ijazah Sarjana Pergigian (Masters in Dentistry) di universiti yang diiktiraf di luar negara.
  • Permohonan dari 17 Mac sehingga 30 Mac 2012

 

Rasanya permohonan nya tak dibukak lagi sebab aku masuk website rasmi MARA pun takde apa-apa pun berkaitan Pinjaman Pelajaran MARA 2012 untuk degree dan postgraduate, jadi pastikan mula men’usha’ website rasmi MARA pada 5 Mac ni dan terus isi borang permohonan supaya tak terlambat.

 

Nota kaki : Ok, jumpa lagi di masa akan datang.. kategori baru dah di buka {Biasiswa} – khas nak buat hebahan biasiswa dan schorlarship di Malaysia khusus untuk kawan-kawan lepasan SPM 2011.

Sumber : Malaysia Scholarship dan MARA gov

26 comments… add one

  • nice! welcoe to buy it

  • macam2 biasiswa ye sekarang..
    titan entri terbaru..Anak ayam berkaki empat yang kacakMy Profile

  • budakserius

    susah dh skrng nk dpt biasiswa.kna btul2 excellent la bru dpt.
    budakserius entri terbaru..Mati Setelah Nafsu DipuaskanMy Profile

    • betul tu.. tapi apply je banyak-banyak, insya Allah ada satu sangkut punye la..

  • ernie

    ade info psl biasiswa yg len x?

  • syahmi

    terima kasih utk information2 tu..
    klau ada berita baru, harap dpt dikongsi..

  • MK

    salam, kalu nak tengok update/shortlisted applicants kat mana ya? saya try cari di web mara tapi tak jumpa2…harap bantu.thanks.

    • kena godek2 sikit kot.. tapi selalu mara tak updated benda camtu, kekadang ade kat web scholarship.

  • syeera

    thanks for the info,,, klu ade byk info lg psl biasiswa ni, tlg share ye? ^^

    • insya Allah, just follow je..pe2 hal senang nanti ye. =)

  • Nadia

    Saya terlepas pandang. Boleh apply lg x? :(

  • manusiaaa

    mara dia tgk aktif sukan x?saya dpt straight A tp klo bab sukan jd tkang tgk ja…so mara dia tgk x bab2 sukan nieh?

  • CHONG

    halo…..nak apply mara untuk pinjaman study ke luar negara mcm mana ek?? boleh tolong tak??? mara ada biasiswa ke???

    • kalo utk lepasan SPM, tak kuar lagi la CHONG

      • CHONG

        eh..btul ke…ingat dah kluar…bila kluar ek?? dan mcm mana nak mohon?? thanks for reply…

  • CHONG

    ooo..hehe..bila boleh mohon ek?? bila permohonan kluar?

  • fatin

    salam,, saya ingin bertanya.. ada tidak pinjaman atau biasiswa bagi lepasan matrikulasi untuk degree 2012..saya baru saja habis matrik.. jika ada bilakah tarikh permohonan. mohon penjelasan. terima kasih..

  • Aishah

    Salam,

    Sy sdg mencari pinjaman boleh ubah @ biasiswa untuk program pengajian peringkat master secara sepenuh masa @ separuh masa untuk sesi pengajian pada bulan september 2012 .di mana ya boleh daptkan info tersebut?
    Terima kasih

    • kalo utk MARA, bleh terus ke website dia. tengok ada announcement tak di website nye.

  • saira

    salam. encik muaz, mara pnya blajar local university dy xsupport ke eyh? ingt mok sambung master tp parents xbg pegi oversea

  • Nurul

    nak tnya, if umur melebihi 27thn (saya 29thn pd 2012).. boleh buat loan lagi ke? nak sambung study di luar negara. ada cara lain tak? :(

  • asyraf

    salam
    pinjaman mara tuk pljar sarjana muda pengajian islam di indonesia ade x..

Leave a Comment

CommentLuv badge

Tick jika mahu update PERCUMA


Tip Rahsia Bina Website daripada saya!

Sebentar! Mahu tak saya kongsikan tips rahsia bina website dalam bentuk ebook?

Sila masukkan nama dan emel aktif anda di bawah untuk saya hantarkan tips rahsia ini kepada anda..

Maklumat anda 100% selamat.

Tip Rahsia Bina Website daripada saya!

Sebentar! Mahu tak saya kongsikan tips rahsia bina website dalam bentuk ebook?

Sila masukkan nama dan emel aktif anda di bawah untuk saya hantarkan tips rahsia ini kepada anda..

Maklumat anda 100% selamat.