Program AirAsia Cadet Pilot dibuka

Pendidikan

Pernah dengar Program AirAsia Cadet Pilot 2012? Jika anda lagi-lagi lepasan SPM 2011 benar-benar berminat nak jadi Juruterbang atau ade cita-cita jadi Pilot. Maka Program juruterbang kadet AirAsia atau AirAsia Cadet Pilot Programme adalah sangat terbaik untuk anda.

Sebab apa bagus?

Program AirAsia Cadet Pilot mampu menjamin pekerjaan Juruterbang yang baik untuk masa akan datang.

Program AirAsia Cadet Pilot dibuka

Syarat Kelayakan

1. Warganegara Malaysia, berusia antara 18 dan 28 tahun pada tarikh permohonan.

2. Keputusan SPM atau setaraf dengan Kerajaan Malaysia dengan sekurang-kurangnya A- dalam Bahasa Inggeris dan Matematik. B+ dalam Fizik. Bagi dari Aliran Sains, sekurang-kurangnya A- dalam Sains AM.

3. ATAU Memiliki Diploma / Ijazah dalam bidang Kejuruteraan atau Sains – disiplin yang berkaitan dengan syarat memperolehi CGPA 3.0 dan ke atas DAN pada peringkat SPM mendapat sekurang-kurangnya B dalam mata pelajaran yang disebut di nombor 2.

4. Mahir dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dalam menulis dan berbicara.

5. Mesti dari segi fizikal dan mental sesuai dengan penglihatan yang baik (sekurang-kurangnya 6/60 ketajaman penglihatan tanpa bantuan optik, dibetulkan 6/6 dan tidak buta warna).

6. Ketinggian minimum 163 cm (5 kaki 3in) dan bersedia untuk menandatangani training bond dengan seorang penjamin.

Jika rasa-rasanya anda lepas dengan Syarat Kelayakan Minimun bagi Program AirAsia Cadet Pilot ini dan juga sangat berminat untuk menjadi Juruterbang pada suatu hari nanti.

Silalah membuat permohonan borang Program AirAsia Cadet Pilot sebelum tarikh tutup.

Cara Memohon

1. Isi Borang Permohonan JOBSCADET AIR ASIA | AirAsia Cadet Pilot Programme.

2. Nantikan panggilan dari pihak AIR ASIA.

Tarikh TUTUP : 7 Mei 2012.

Tambahan

Masih boleh fikir lagi kalo nak apply untuk Program AirAsia Cadet Pilot sebab keputusan UPU , JPA , MARA keluar sebelum tarikh tersebut. Mungkin boleh bersedia untuk apply dari sekarang. Tetapi bagi mereka yang sudah berminat nak sangat. Boleh la mula membuat permohonan Program AirAsia Cadet Pilot di Laman web Air Asia.

Persoalan : Minat untuk jadi Juruterbang AKA pilot?

[ads] Teknik terkini BOOST POST FB Ads ? Baca di sini Teknik Rahsia dapat klik RM0.01 FB Ads (klik)

[ads] NAK PANDUAN FB ADS PERCUMA TAK? DOWNLOAD PERCUMA DI SINI (klik)

show <== click Here

95 comments… add one

  • mmm

    saya ada mohon, pastu air asia balas x ckop syarat. knape?! mungkin blom 18 ke? huaaaaa

  • tak leh jadi pilot sebab gayat -..-”
    woot entri terbaru..Bila Polisi Lagi Penting Dari Mesej DakwahMy Profile

    • jadi blogger je tak yah gayat.

      • amrie

        bila la program ni nak buka lgi… kire ndak join…

        • Rozana

          permohonan untk 2013, bila akan dibuka? x cukup syarat blh memohon x? misalnya, BI x dapat A… Sekiranya lepasan Diploma, MUET ambil kira x? bayaran mcm mana pula?

          • Hizat

            Assalamualaikum. Bila PERMOHONAN UTK INTAKE 2013 eh?sy minat sangat utk jadi pilot..pasal keputusan SPM sy,additional math and math sy dapat A+,subjek physics,bahasa Malaysia and English sy dapat A-. tlong beri maklum balas. Terima kasih. :)

  • kalau x kerana kaca mata yg tebal ini, mungkin aku dah boleh terbangkan airbus.ahaha!

    cita2 lama nak jadi pilot ;)
    MK Kimi entri terbaru..Biasiswa Endowmen UTM Sesi 2012/2013My Profile

  • Aku berminat tapi english tak terror.
    ProfHariz entri terbaru..Gambar Lelaki KacakMy Profile

  • alamak b.i aku gagal..kih kih kih
    arulchelsea entri terbaru..Pai ‘inti mayat’ larisMy Profile

  • pergh…ade peluang ni
    tp rasa mcm x layak ye
    aku jadi pilot????
    Terbelog entri terbaru..Bantulah Bob Kuman Yang Sedang Sakit Sekarang !My Profile

  • Mohd azmeer

    da apply td n dye kate nama sy shortlisted untuk ujian math, fizik, BI, and IQ ……rase takut pulak……btw mahal x nak bayar bile masuk sane??

    • tahniah!

      • Mohd azmeer

        boleh x bg kemungkinan apa soalan yg dia nk tanya masa ujian math,fizik, bi n iq test tuh?? soalan objektif mcm spm ke atau mcm mane???

        • wallahu ‘alam

          • Mohd azmeer

            nk tanya jugak…..saya dpt PLKN kumpulan 2 pada 01 Mei ni…then kalau dia panggil mcm maner padahal time tu saya ada dekat PLKN??

  • yuzzry

    m’nat nak jdi pilot…tpi x ambil fzik n bi x teror…ble kee..

  • ahmadz

    da tutupla ngek….

  • arif

    argh.!!! dh tutup..mmg xde rezeki..dh lame aku berminat jadi pilot ni..hurm..

  • ril

    dah apply. thanks! die ckp saya dah shortlisted untuk exam!

    • bila exam dia saudara ril?? n tahniah!

      • ril

        ntah la! die email pada saya! said, “u have been shortlisted to the airasia cadet pilot programme!” wait to the invitation for exam physic, math and b.i based on SPM syllabus ! hehe

  • me

    belum due date dh close dh.sepatutnya dkt iklan tue ltk lah 1st come 1st serve..

  • clement I G

    bila keputusan shortllisted candidates untuk program kadet pilot tu eh…

  • fatimah

    nak tanya kalau kita dah apply then result dapat bila ?

  • kalau xdpt ape2 correspondence from airasia dlm masa 6 minggu..anggaplah dirimu failed!….btw…persaingan sgt sengit..diorng lebih utmakn siapa yg ambil fizik subjek.

  • anyway…congrats for those who passed the interview….make sure your dream to be a pilot true soon!..:D

  • leong

    I m a SPM student, satisfying all the academic criteria, but is suffering from “short sightness” wth a power of 550 degree.
    M not sure what the term “Visual acuity 6/60″ means.
    Can my eyesight defect qualify me to apply for the “Cadet Pilot”?

  • Taufiq

    Saya dah disenarai pendek dah utk program ni. Tapi sy masih belum menerima surat/email jemputan utk hadir exam AirAsia tu. Mcm mana eh?

  • mohamad azmeer

    hari tuh mase apply die kate saya shortlisted…tarikh tutup 7 mei tp skrg ni dah 11 jun..dah sebulan lebih tp pihak air asia xde pnggil pun untuk jwb exam tuh…

  • abdul mujib

    do you have any example test for cadet airasia…i you have….can you give me some>>>>thanks

  • fara

    nk tahu i punye result bm n bi x lah dpt a or b..so bole apply pilot x??

  • Alia

    kalau saya aliran akaun. Tak ada fizik. boleh ke jadi pilot?

  • Nurliza Tiew

    Nak tnya sikit….saya tahun ni SPM tapi dri dulu lgi sy mmang bminat nak jdi pilot tpi sy bkn aliran sains.dapat ke sy jdi pilot?

    • nnti apply masa AirAsia bukak permohonan, kalo ade rezeki, insya Allah boleh je.

  • Nurliza Tiew

    Kalau cmtu sy x payah ambil SPMU untuk fizik?Kalau nak apply tu dkt Sarawak ada ke?

  • fatihah

    bi n math x dpt A.C & B ja.fizik x kredit pon……adeh…boleh amek spm skali lg ka

  • ariyL

    salam air asia,sy bru je hbis spm 2011..dn spm sya hnya dapat 5a but Physics & Chemistry i got D and Add Math i got E..sya berminat sangat2 nk jadi juruterbang nih xp,sya gagal dapat kredit dlm subjek tersebut..nak ke sekolah penerbangan pun x mampu bcoz tuition fee is very expenseve untill 200k,right..so,ade x ape2 cadangan untuk sya mengejar cita2 ini..??if there’s somebody know how to help me,please help me…

    • susah nak mohon jika D utk fizik dan kimia tu.

      • ariyL

        saye tahu susah nak mohon klau sye dpat D,..so,xde cara lain dah ke utk saye capai cita2 sye ni..mohon sangat2 klaw saudara tahu cmner caranya nk kejar cita2 sye ni..

        • muhammad fajar

          saya nak bertaya ,, klau kita msuk pilot school yg swesta kita blolh keje ke dgn air asia ,,klau skolah penerbangan swasta berapah kah berluh di bayar ??

  • hain

    if ada rabun silau tapi x kuat bole apply jd pilot x??

  • hain

    klo tinggi saya hanya 157 x bole jadi pilot??

  • Arayp

    klau x amik fizik…leyh server jgak ker..?? or kene pegi amik Pra-sains dlu..??

  • ricky

    Hi,can i know what is the fee for airasia pilot
    Training programme?thanks

  • yana

    minat tp tk ckup ketinggian la..haha

  • mohamad azmeer

    yeah…sya dapat panggilan untuk amik exam physic, math n english pada 4 january 2013…..ade x sape2 yg dpt tarikh yg same?? boleh g skali..huhu

  • Fatin

    Sape’2 yang tak ambik fizik kena ambik pra-sains ker ?

  • saya berumur 16 taun..saya nak sangat jadi pilot pompuan.. boleh ke klau saya nak jadi pilot tpi subjek yang sa ambil kat sekolah xda fizik ..???

  • abdul rahman

    macamane nak jadi pilot?? ade cara lain tak selain dari kene bayar 250 ribu tu??

  • Assalamualaikum..still bleh apply ke program nie? klu tak ambik fizik bio chemy smua tu bleh ke ambk pilot?/ sbb kawan saya berminat sgt nak jadi pilot tapi dia bukan dari kelas sains stream..

  • enaa

    salam. nk tnye tarikh prmohonn air asia cadet pilot programme utk 2013 bile ek?

  • Hamdan

    Memang minat nak jadi pilot ni. Malahan itu lah Cita-Cita Saya sejak dulu lagi. Yang lain semua ok melainkan result SPM je, tapi boleh apply kan. Bak kata pepatah, Belum Cuba Belum tahu, tuah ayam Nampak dikaki, tuah manusia siapa yang tahu ^^

  • enaa

    Salam. Nak tnye kalau bdak prempuan syartnye same ke ngan bdak laki. I mean the height still 163 cm ke? Sye tkut klu sya tak lepas sbb lama dh tak ukur tinggi.

  • zac

    Admin,bila lagi Air Asia akan buka Cadet Pilot Programme for 2013?

    • nanti akan diumumkan kemudian.

      • zic

        Saya berumur 20tahun sudah ada ppl. Saya dah ada 55flying hours. Exam semua dah lepas cuma ada 2 subject sangkut iaitu Airframe and Principle of flight. Result for phase 2 semua execellent. Apa yg menyedihkan saya parents minta sy stop buat seketika disebabkan masalah kewangan melanda keluarga kami. Sy nak tanya ada ke peluang saya mendapat pinjaman dari mane mane badan atau dari pihak air asia sendiri. Minta tuan dpt memberi pendapat dan pandangan. Terima kasih.

  • Nieko

    nak tanya sikit ble?,ble tak pelajar yg sedang belajar pilot kat luar negara,mohon kat airasia,as transfer student

  • Irdina Zulaikha

    Saya baru 15……….. dan Saya nak jadi Cadet ni T_T

  • najieha

    saye tengah tunggu result spm 2012..kalau ader rezki..agak2 bler sayer bleh mohon tok taon 2013???

  • fazlin

    syarat nk jadi pilot kene ambk fizik kan klu x ambk sye x ambk kimia x pe lah kan????

  • Cita cita mmg nak jadi Pilot..Taksub sgt ngan Kapal Terbang nie..
    Tpi sbb pkai spek tebal and Keputusan SPM x berapa nak bagus..
    terpaksa la simpan hasrat nie jaoh2…

  • Sheedah

    if i didn’t take physics..is it possible for me??cause i’m not in the science stream class..

  • Kalau bi b+ cam mne?

  • ateeyah arizi

    kalau physics c+ bleh dprtmbngkn lg x???

  • Hizat

    Assalamualaikum. Bila PERMOHONAN UTK INTAKE 2013 eh?sy minat sangat utk jadi pilot..pasal keputusan SPM sy,additional math and math sy dapat A+,subjek physics,bahasa Malaysia and English sy dapat A-. tlong beri maklum balas. Terima kasih. :) please response to my email. -hizataminuddin@yahoo.com-

    • sentiasa lah update dengan perkembangan terbaru dari AirAsia.

  • muza

    Anak saya berumur 16thn dan sedang ambil PPL,kalau dia nak teruskan dgn CPL di malaysia
    ada tak biasiswa untuk teruskan dgn pilot programme

  • shafiq

    klau nak jdi pilot , mmg x leh pkai crmin mata lngsung ke…

  • semoga di waktu mendatang diadakan lagi program penerimaan pilot ..
    Rina entri terbaru..Best List To Get Free Stock Photos And Images For Your WebsiteMy Profile

  • izzuzzuddin

    bila permohonan untuk nk jadi pilot airasia untuk tahun 2014 dibuka?saya lepasan spm 2013 dan minat sgt nk jadi pilot,boleh inform saya bila permohonan untuk 2014 dibuka? terima kasih

  • izzuzzuddin

    assalamualaikum,saye nk tanye,bile permohonan utk 2014 akn dibuka?saya lepasan spm 2013

  • yen

    salam . nk tnye . untuk sesi 2014 bila kluar eyy ? sy b’mnat sgt nk jd pilot .

  • Amar Fadzreen Khalid

    Dulu teringin gak nk jd pilot… Tp parents nk gak tgk anak dia jd dr… So ikut je la… Alhamdulillah… Dlm menjd student medic… Terjumpa la seorg mamat tuff nie… Muaz!!! Hang apa cer???

    • Cam kenal je Amar Fadzreen ni..

      ..haha.. semoga menjadi doktor muslim yang terbaik.

  • aiman izaini

    Teringin nak jadi pilot jugak,tapi umur baru 14 tahun,agak-agak nanti ada peluang tak? :/

  • annabella

    hye,naa tnye kalau amik aliran akaun still boleh jadi pilot kan??tengah risau ni sbb search kt intrnt pasal kelayakn naa jadi pilot ni nak orng yg amik subjk fizik je..

    • polop98

      tulah pasal kalau ambil acc boleh ke masuk cadet ni?

  • afiq

    ambik la diploma…usaha lbih skit…kalau result spm xcmrlang laa…

Leave a Comment

CommentLuv badge

Tick jika mahu update PERCUMA


Tip Rahsia Bina Website daripada saya!

Sebentar! Mahu tak saya kongsikan tips rahsia bina website dalam bentuk ebook?

Sila masukkan nama dan emel aktif anda di bawah untuk saya hantarkan tips rahsia ini kepada anda..

Maklumat anda 100% selamat.

Tip Rahsia Bina Website daripada saya!

Sebentar! Mahu tak saya kongsikan tips rahsia bina website dalam bentuk ebook?

Sila masukkan nama dan emel aktif anda di bawah untuk saya hantarkan tips rahsia ini kepada anda..

Maklumat anda 100% selamat.