Program AirAsia Cadet Pilot dibuka

Pernah dengar Program AirAsia Cadet Pilot 2012? Jika anda lagi-lagi lepasan SPM 2011 benar-benar berminat nak jadi Juruterbang atau ade cita-cita jadi Pilot. Maka Program juruterbang kadet AirAsia atau AirAsia Cadet Pilot Programme adalah sangat terbaik untuk anda.

Sebab apa bagus?

Program AirAsia Cadet Pilot mampu menjamin pekerjaan Juruterbang yang baik untuk masa akan datang.

Program AirAsia Cadet Pilot dibuka

Syarat Kelayakan

1. Warganegara Malaysia, berusia antara 18 dan 28 tahun pada tarikh permohonan.

2. Keputusan SPM atau setaraf dengan Kerajaan Malaysia dengan sekurang-kurangnya A- dalam Bahasa Inggeris dan Matematik. B+ dalam Fizik. Bagi dari Aliran Sains, sekurang-kurangnya A- dalam Sains AM.

3. ATAU Memiliki Diploma / Ijazah dalam bidang Kejuruteraan atau Sains – disiplin yang berkaitan dengan syarat memperolehi CGPA 3.0 dan ke atas DAN pada peringkat SPM mendapat sekurang-kurangnya B dalam mata pelajaran yang disebut di nombor 2.

4. Mahir dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dalam menulis dan berbicara.

5. Mesti dari segi fizikal dan mental sesuai dengan penglihatan yang baik (sekurang-kurangnya 6/60 ketajaman penglihatan tanpa bantuan optik, dibetulkan 6/6 dan tidak buta warna).

6. Ketinggian minimum 163 cm (5 kaki 3in) dan bersedia untuk menandatangani training bond dengan seorang penjamin.

Jika rasa-rasanya anda lepas dengan Syarat Kelayakan Minimun bagi Program AirAsia Cadet Pilot ini dan juga sangat berminat untuk menjadi Juruterbang pada suatu hari nanti.

Silalah membuat permohonan borang Program AirAsia Cadet Pilot sebelum tarikh tutup.

Cara Memohon

1. Isi Borang Permohonan JOBSCADET AIR ASIA | AirAsia Cadet Pilot Programme.

2. Nantikan panggilan dari pihak AIR ASIA.

Tarikh TUTUP : 7 Mei 2012.

Tambahan

Masih boleh fikir lagi kalo nak apply untuk Program AirAsia Cadet Pilot sebab keputusan UPU , JPA , MARA keluar sebelum tarikh tersebut. Mungkin boleh bersedia untuk apply dari sekarang. Tetapi bagi mereka yang sudah berminat nak sangat. Boleh la mula membuat permohonan Program AirAsia Cadet Pilot di Laman web Air Asia.

Persoalan : Minat untuk jadi Juruterbang AKA pilot?

Dapatkan update TERAWAL !

Sertai dan dapatkan artikel terkini terus masuk ke inbox anda

Comments

        • Rozana says

          permohonan untk 2013, bila akan dibuka? x cukup syarat blh memohon x? misalnya, BI x dapat A… Sekiranya lepasan Diploma, MUET ambil kira x? bayaran mcm mana pula?

          • Hizat says

            Assalamualaikum. Bila PERMOHONAN UTK INTAKE 2013 eh?sy minat sangat utk jadi pilot..pasal keputusan SPM sy,additional math and math sy dapat A+,subjek physics,bahasa Malaysia and English sy dapat A-. tlong beri maklum balas. Terima kasih. :)

  1. Mohd azmeer says

    da apply td n dye kate nama sy shortlisted untuk ujian math, fizik, BI, and IQ ……rase takut pulak……btw mahal x nak bayar bile masuk sane??

  2. says

    kalau xdpt ape2 correspondence from airasia dlm masa 6 minggu..anggaplah dirimu failed!….btw…persaingan sgt sengit..diorng lebih utmakn siapa yg ambil fizik subjek.

  3. leong says

    I m a SPM student, satisfying all the academic criteria, but is suffering from “short sightness” wth a power of 550 degree.
    M not sure what the term “Visual acuity 6/60″ means.
    Can my eyesight defect qualify me to apply for the “Cadet Pilot”?

  4. Taufiq says

    Saya dah disenarai pendek dah utk program ni. Tapi sy masih belum menerima surat/email jemputan utk hadir exam AirAsia tu. Mcm mana eh?

  5. mohamad azmeer says

    hari tuh mase apply die kate saya shortlisted…tarikh tutup 7 mei tp skrg ni dah 11 jun..dah sebulan lebih tp pihak air asia xde pnggil pun untuk jwb exam tuh…

  6. Nurliza Tiew says

    Nak tnya sikit….saya tahun ni SPM tapi dri dulu lgi sy mmang bminat nak jdi pilot tpi sy bkn aliran sains.dapat ke sy jdi pilot?

  7. ariyL says

    salam air asia,sy bru je hbis spm 2011..dn spm sya hnya dapat 5a but Physics & Chemistry i got D and Add Math i got E..sya berminat sangat2 nk jadi juruterbang nih xp,sya gagal dapat kredit dlm subjek tersebut..nak ke sekolah penerbangan pun x mampu bcoz tuition fee is very expenseve untill 200k,right..so,ade x ape2 cadangan untuk sya mengejar cita2 ini..??if there’s somebody know how to help me,please help me…

  8. mohamad azmeer says

    yeah…sya dapat panggilan untuk amik exam physic, math n english pada 4 january 2013…..ade x sape2 yg dpt tarikh yg same?? boleh g skali..huhu

  9. says

    Assalamualaikum..still bleh apply ke program nie? klu tak ambik fizik bio chemy smua tu bleh ke ambk pilot?/ sbb kawan saya berminat sgt nak jadi pilot tapi dia bukan dari kelas sains stream..

  10. Hamdan says

    Memang minat nak jadi pilot ni. Malahan itu lah Cita-Cita Saya sejak dulu lagi. Yang lain semua ok melainkan result SPM je, tapi boleh apply kan. Bak kata pepatah, Belum Cuba Belum tahu, tuah ayam Nampak dikaki, tuah manusia siapa yang tahu ^^

  11. enaa says

    Salam. Nak tnye kalau bdak prempuan syartnye same ke ngan bdak laki. I mean the height still 163 cm ke? Sye tkut klu sya tak lepas sbb lama dh tak ukur tinggi.

      • zic says

        Saya berumur 20tahun sudah ada ppl. Saya dah ada 55flying hours. Exam semua dah lepas cuma ada 2 subject sangkut iaitu Airframe and Principle of flight. Result for phase 2 semua execellent. Apa yg menyedihkan saya parents minta sy stop buat seketika disebabkan masalah kewangan melanda keluarga kami. Sy nak tanya ada ke peluang saya mendapat pinjaman dari mane mane badan atau dari pihak air asia sendiri. Minta tuan dpt memberi pendapat dan pandangan. Terima kasih.

  12. says

    Cita cita mmg nak jadi Pilot..Taksub sgt ngan Kapal Terbang nie..
    Tpi sbb pkai spek tebal and Keputusan SPM x berapa nak bagus..
    terpaksa la simpan hasrat nie jaoh2…

  13. Hizat says

    Assalamualaikum. Bila PERMOHONAN UTK INTAKE 2013 eh?sy minat sangat utk jadi pilot..pasal keputusan SPM sy,additional math and math sy dapat A+,subjek physics,bahasa Malaysia and English sy dapat A-. tlong beri maklum balas. Terima kasih. :) please response to my email. [email protected]-

  14. muza says

    Anak saya berumur 16thn dan sedang ambil PPL,kalau dia nak teruskan dgn CPL di malaysia
    ada tak biasiswa untuk teruskan dgn pilot programme

  15. izzuzzuddin says

    bila permohonan untuk nk jadi pilot airasia untuk tahun 2014 dibuka?saya lepasan spm 2013 dan minat sgt nk jadi pilot,boleh inform saya bila permohonan untuk 2014 dibuka? terima kasih

  16. Amar Fadzreen Khalid says

    Dulu teringin gak nk jd pilot… Tp parents nk gak tgk anak dia jd dr… So ikut je la… Alhamdulillah… Dlm menjd student medic… Terjumpa la seorg mamat tuff nie… Muaz!!! Hang apa cer???

  17. annabella says

    hye,naa tnye kalau amik aliran akaun still boleh jadi pilot kan??tengah risau ni sbb search kt intrnt pasal kelayakn naa jadi pilot ni nak orng yg amik subjk fizik je..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Tick jika mahu update PERCUMA