Tips Isi Borang UPU fasa 2 online

Tips ISI BORANG UPU FASA 2

Tips Isi Borang UPU fasa 2 online | Anda sudah membuat Permohonan Online UPU mulai 9 Januari? Rata-rata pelajar lepasan SPM 2011 sudah mengisi borang UPU melalui online tak kisah la fasa 1 atau fasa 2. Kali ini ada maklumat baru untuk aku kongsikan mengenai Tips – Tips isi borang UPU fasa 2 secara online.

Maklumat tips isi borang UPU fasa 2 haruslah disebarkan secepat yang mungkin sebelum anda membuat Semakan Keputusan SPM 2011 Online dan SMS.

Peluang Buat Duit dari Blogging Perkongsian Info Pendidikan 101 Kategori Review Produk Digital Fizikal 101

Tips isi borang UPU

Disebabkan aku baru je isi 2 hari lepas borang UPU fasa 2, jadi ini beberapa tips ringkas termasuk kata laluan dan nama ibu serta tips – tips lain akan aku kongsikan pada waktu lain selepas keputusan SPM 2011 keluar.

Tips Isi Borang UPU fasa 2

1. Ramai pemohon menghadapi masalah untuk mengemaskini permohonan disebabkan “kata laluan” & “nama ibu” salah.

Sebenarnya kesilapan pemohon mengisi kedua-dua ruangan “kata laluan” DAN “nama ibu”. Sila isi HANYA salah satu di antara “kata laluan” ATAU “nama ibu”. Jika isi kata laluan kosongkan ruangan nama ibu dan jika ingin guna nama ibu kosongkan ruangan kata laluan tetapi jika lupa “kata laluan” & “nama ibu” sila hubungi upu di nombor  tentera di akhir entri.

Tetapi kalo sudah mengisi UPU dengan kata laluan dan nama ibu seperti aku ni nanti masa kemaskini kenalah betul kata laluan dan nama ibu tersebut. Kalau salah pada salah satu samada password atau nama ibu, maka sistem akan jadi ralat (problem).

2. Semua pemohon UPU fasa 2 dibenarkan :

  • PERMOHONAN sekali
  • KEMASKINI tiga kali
  • SEMAKAN banyak kali.

hanya permohonan yang lengkap sahaja boleh membuat KEMASKINI & SEMAKAN.

3. Manakala untuk pemohan lepasan STPM 2011, hanya perlu isi sekali je permohonan UPU. Tiada fasa 2 untuk lepasan STPM dan Setaraf.

Pertanyaan tips Isi Borang UPU fasa 2 ?

Sila hubungi upu untuk bantuan lanjut di talian 03-8870 6755/6766/6767/6777 (Isnin – Khamis 8.00pg-1.00tgh, 2.00ptg-5.30ptg0 9Jumaat 8.00pg-12.15tgh, 2.45ptg-5.30ptg) sumber : ~UPU~ khas untuk Tips Isi Borang UPU fasa 2

Sebarang masalah mengenai tips UPU fasa 2 online ini, boleh komen di bawah. Jika aku tau, aku jawab  la ye!

Mencari Hotel Murah?

Save on your hotel - hotelscombined.com

Comments

  1. zulaikha says

    malu la nk tya ..sbb ni la prob nya ,klo isi last minit..tpi knapa ah klo stiap kli nk isi ja error error bagai ? lpas isi num pin..pswor..nama ibu..tekan ‘seterusnya’ tak boleh n msok..:(
    tmbol mcm ni “Query SQL Kemasukan Maklumat Login tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ‘ARI’, ‘1213’, ‘1’, ‘2012-03-19 11:21:49′)’ at line 18″…..knapaaa…? –‘

  2. Nurul says

    Sy da apply borg upu untuk lpsn spm. Sblm result spm kluar..tp bile sy nk kmskini semula permohonan sy..sy terlupe kate laluan… Bgmn caranya…?? Adkh sy perlu bli no.pin bsn yg bru ? Bgmn dgn permohonn sy yg lm? Hrp dpt mmbntu.tq

  3. like says

    salam.. sebenarnya ada tak ruang untuk kita isi result SPM sebenar dlm borang upu fasa 2?? sebab dlm fasa 1 ada , tapi tak isi la , sebab tak tau result sebenar lagi..

  4. emi says

    Salam..sy dpt 7A termasok add math dan lukisan kejuruteraan..2B bg fizik dan tekno kejuruteraan..dan c+ bg kimia..rasenye kos ape yg sesuai dgn sye..dan sy nk tny..boleh x sy apply U yg same tp kos yg berbeza dlm UPU..

  5. Umi says

    Kita dah isi UPU utk fasa 2 sblm dpt results. Ni dah dpt results bila check utk Politeknik tak ditawarkan so kita nak tukar ambik courses yg lain. Boleh kan mcmtu?

  6. nurin says

    sebelum dapat result saya dah kemaskini sebanyak 3 kali. sekarang bila dah dapat result dan bila saya check dengan imascu tu kebanyakan yang saya pohon tak berkelanyakan. ada tak cara untuk saya kemaskini balik? harap bantu. terima kasih..

  7. farhana says

    kenapa untuk isi upu fasa 2 tak de ruangan untuk isi maklumat spm dan bile nak buat permohonan dikatakan no unik id salah.saya guna nombor id yang sama untuk isi fasa satu.

  8. farah says

    sape de list snarai pilihan bidang utk upu tu..??
    susah r.. x leyh bukk lama2 .. die jam
    ingt nak tliti dlu..
    klu nak bukak blik kang x leyh lbih 3 kali pulak=__=
    tolong dptkn bbleyh x?? hehe

  9. Atenmimi says

    salam nak tnye…kalau da isi fasa 2 b4 result klua..then after that ade x kne isi result yg kte dpt 2?? or die juz smpai fasa 2 je? means xyah isi rsult kte2…hope muazfaris dpt bntu…nk apply tuk adik…dlu ktorg manual xde on9 nie..so pening cket hehe…btw thanx

  10. adilla says

    salam.
    saya nak tnye. sy ada isi form upu utk adik. but then, bile dah isi2 sume and sampai ke last page utk pengesahan, angka giliran spm and tahun spm x appear. walhal that one is automatic right? i mean x perlu isi pun kan?
    so camane eh? tq.

  11. Rohaizad Husin says

    Assalamualaikum. Bang, saya dah hantar UPU, isi sebelum dapat result. Tapi saya tak sengaja dah kemaskini 3 kali. So dah boleh nak ubah pape. Boleh tak kalau saya nak buat permohonan baru guna slip UPU baru?

  12. qaulah says

    dlm borang upu fasa 2 cmne kte nkk kmskini result spm coz x de pon ruang dye nkk isi…tlg lar..cm,ne????????????

  13. curious says

    salam sy dah isi upu sblom dpt result.skrg nak update balik nak masukkan result tu tp kenapa tak boleh ye? mcm takde ruang utk isi result pom

  14. amirah says

    saya dah kemaskini lebih tiga kali so skrng tk boleh nk kemaskkini lagi
    tapi masih ade pembetulan yg perlu saya buat dlm pilihan. saya mahu tukar pilihan pertama. boleh tk saya beli num pin baru utk mohon semula? tolong bantu sayaaa :'((

  15. nur izzati basir says

    ewm..sya nk tya..mcm mana kalau sy dh kemaskini smpai 3kali..tapi sya nak tukar pilihan dan nak kemaskini utk kali yg ke4..apa patot saya buat??

  16. Nurul says

    Saya tak ingat berapa kali saya dah kemaskini.Baru harini saya dapat tahu boleh kemas kini sebanyak 3 kali sahaja.So mcm mana nk thu sama ada boleh kemaskini lg atau tk?Saya dah buat semakan tak ada masalah.Saya try call upu tak dapat.Please reply.

  17. Nurul says

    Masalahnya sekarang saya memang tk thu dah berapa kali saya kemaskini.Kalau sudah lebih 3 kali.Ada tk notis beritahu apa2 semasa nk kemaskini lagi atau memang dah tk boleh kemaskini?

  18. anom says

    As Salam,

    Bagaimana pula dengan ornag/pelajar yag tiada kemudahan internet apalagi komputer.bagaimana mereka menghadapinya…

    Semoga Allah beri laluan dan kemudahan pd mereka

  19. Bujie says

    Takda orang tanya soalan ni lagi.
    Camna nak apply program yg takda dalam senarai UPU tu? Nampaknya senarai program kat situ terhad kan. Bukan semua program kat U-U di IPTA ni ada kat situ kan.
    Kena apply sendiri di IPTA tu ke satu persatu? Cth, saya minat Perancangan Bandar, tapi dlm senarai UPU takda satu pun IPTA yang offer. Jadi camna nak apply utk program tuh.

    Satu lagi – dulu masa SPM sy ada apply utk program matriks. Sekarang ni apply utk IPTA melalui UPU. Ada tak pusat setempat lagi yang kita boleh apply, secara online atau pergi sendiri?

  20. ftin says

    salam. nak tanya, kenapa eh saya nak kemaskini tak boleh? bila guna firefox dia tulis
    ‘ Sila isi ruangan berikut :-
    NAMA IBU YANG DIMASUKKAN ADALAH SALAH
    KATA LALUAN YANG DIMASUKKAN ADALAH SALAH’
    tp saya rasa dah betul dah apa yg saya isi :/ and then as for chrome pulak, dia tulis
    ‘Sila isi ruangan berikut :-
    ANDA BELUM MEMOHON’
    -,- kenapa eh? sy dah buat permohonan dah pun, even dh buat semakan and cetak. so what should i do? pls help me :L

  21. zara says

    sy dh isi upu sblum result keluar,tapi bila sy semak kelayakan kt imascu kos yg sy pilih 2h tidak layak.bleh k nk tukar semula kos?kena masuk kat laman web ape erk?

  22. farah says

    assalam, sy hari tu da buat permohonan dan tlh tekan butang sah dan hantar. Tapi rasa macam nak tukar… Tapi kenapa x boleh pun??? Boleh ke tak nk kemaskini sebenarnya? Help me!!!!

  23. atiranuarmus says

    assalam.. tgok kat atas ramai yang tnye pasal mengisi result spm.. memang xpayah isikan muaz? then bile kite dah siap isi, dia bg dlm bentuk adobe reader pun, memang result tu x keluar kan?

  24. muse says

    sya nak tnya nie….sya ada msalah ngan slip permohonan tue…bla sya wat kmaskini blik,slip tue sya xdpt cetak la…bole tlg sya x bg idea nak cetak slip tue coz sya dah nak hntar nie….

    • says

      slip tu hanya boleh print lepas buat kemaskini atau permohonan sbb dia tak save dalam server pnye sistem UPU.. jadi, kalo tak save di komp atau print, tak boleh buat apa dah untuk rujukan sendiri atau pihak UPU> terjawab tak nih?

  25. adli says

    salam..macam mana saya boleh dapatkan semula rujukan/lampiran pengisian borang UPU lepasan STPM yang telah diisi untuk print? tarikh isi dah tutup jadi semakan tak dapat dibuat..

  26. Siti Norsyafiqah says

    salam . nak tanya . saya dah isi borang UPU Fasa 2 . tapi yang menjadi masalahnya saya lupa nak print . bila kawan saya cakap permohonan dah tutup baru saya teringat . jadi apa saya nak buat . ?? ._.

  27. anonymous says

    aku dah isi dia punya form
    tapi lupa nak print dia punya form tuu.
    nak print dah tutup tarikh pulak
    tak boleh nak print
    mcm mana ekh?

  28. amir says

    salam, aku nak tanye pasal permohonan kat upu ni. aku dah buat permohonan, dah tekan sah dan hantar semua dah. tapi keluar last page masa page akhir daftar tu. 2 3 kali aku click sah & hantar. tapi tadi aku check dia kata anda belum memohon, sila klik pautan permohonan. pehh, ayat tu buat aku tak boleh tidur, sumpah tak boleh tidur. sesiapa tahu masalah ni sila bagitau aku. aku takut mak ayah aku marah ni. terima kasih ye

  29. nordin says

    salam yang dikatakan
    Semua pemohon UPU fasa 2 dibenarkan :

    PERMOHONAN sekali
    KEMASKINI tiga kali
    SEMAKAN banyak kali
    maknanya kalau fasa 1 dah kemaskini 3 kali
    fasa 2 boleh kemaskini sekali lagi?

  30. mamaton says

    Anak saya SPM 2011 7A, masa isi online UPU , kemaskini dah 3x, system ‘hang’.
    Call UPU esok pagi tu, dah takleh buat apa, berserah pada takdir katanya. aduh…
    anak sulung n tak de pengalaman. bila buat semakan semua permohonan gagal.Apa
    patut saya buat sekarang?. kesian sungguh pada anak gadis saya tu. macam mana nak buat ?? e-rayuan bila keluar..ditakuti e-rayuan pun kantoi sebab masa last update hari tu dah ‘hang”…

  31. SHUHADA says

    salam.saya dah isi upu fasa 1 n sekarang nak isi upu fasa 1 bg lepasan matrik dan setaraf dengannya.Masalah saya ialah saya x dapat nak edit markah koku.Kata pensyarah saya benda tu boleh diedit.Lagipun,kami pelajar2 matrik mendapat markah tersebut pada saat2 akhir.Boleh dikatakan majoritinya menggunakan nilai markah koku iaitu 81 sebagaimananya yang disuruh kerana masih belum mendapat markah.Jadi,masihkah saya berpeluang nak edit markah koku tersebut?

  32. anna says

    aslm,excuse nk tanya sikit,kalau fasa satu da isi,tapi fasa dua terlepas.

    so nak tanya sikit.
    fasa dua kena isi keputusan matrikulasi sem 2 tak?

    kalau x isi fasa dua xdapat la apply?

    thank you

  33. miszroses91 says

    nak tumpang tanya…
    saya lepasan diploma dari politeknik…
    semasa saya memohon upu untuk sambung degree… saya masih berada di semester akhir… jadi transkrip n surat tamat pengajian saya tiada… jadi saya telah hantar semua sijil2 mana yang saya ada ke universiti pilihan…
    sekarang saya telah pon tamat pengajian dan ada transkrip n surat tamat pengajian..

    soalan saya disini..
    boleh kah saya menghantar kembali transkrip n surat tamat pengajian saya ke universiti pilihan walaupun tarikh hantar sudah tamat?

    tapi saya dah ahantar la.. eheheh..
    cuma perlukan confirmation…

  34. fitryaziz says

    adakah kemskini upu fasa 1 dan fasa 2 mmg ddtapkan 3 kli..,
    sbab nya aq ada buat silap skit kat permohonan aku yg dulu(fasa 1) dan tnggl satu lgi kmsakini..,So jika yng trakhir digunakan., adakah fsa 2 dia akan bgi lgi 3 kemaskini..,(clon spm 2012)

  35. luqman says

    Salam. saya nk tnya pada bahagian MUET dalam web upu.nk isi no giliran tu macamane. dalam sijil muet kan ada palang n 4 no kt blkg

  36. says

    kenape sy nak kemaskini baki tinggal 0? sedangkan sy baru isi penuh permohonan hari ini. 2 hari yang lepas sy buat permohonan sampai borng koko je. itu di kira permohonan jugak ke kalo belom isi program yang ingin di pilih ? huaaaa

  37. liana says

    salam…klo sye tersilap tulis no angka giliran muet , mcm mne yer ????bole betulkn blik ke masa fasa 2 nnti ???—tolong

  38. zulhafiz says

    salam, sy nak kemaskini fasa 2 untuk lepasan matrik, bila sy kemaskini tekan seterusnya dye jadi blank.cuba banyak kali tetap jadi camtu.kenapa ye?line busy?

  39. Muhammad Danial says

    Salam, nak tanya sikit.
    Saya dah isi borang UPU, tapi saya terlupa nak print.
    Bila saya nak buat semakan katanya nanti akan pop-out/new window dan akan paparkan maklumat, tapi bila click tak ada pun yg pop-out/new window ke apa.

  40. eddie says

    macam mana kalo kita dah membuat kemaskini 3 kali ? tapi ada satu atau dua yg ingin diubah ? help me please

  41. aiman hakim says

    salam… saya nk tnye, saya dah isi upu fasa 1, kemudian nk isi upu fasa 2 tapi kt borang tu x mntk pon result spm dan maklumat koku… tlg jwb cikit…

  42. Farihah says

    sy dah apply utk lepasan STPM . fasa dua dah buka, ada try nak kemaskini balik sbb fasa pertama tu dah lebih 3 kali kemaskini. tp fasa kedua ni takdpt la kemaskini. cemne ni? btl2 nak kemaskini ni T-T

  43. Sukanya Munanday says

    Abang… sy dah apply untk upu dan print… tiba tiba rumah i mengalami banjir. Borang itu sudah basah dan koyak. NAk print lagi skali tapi x blh
    Tlng abang. SY lepasan stpm

  44. zyra says

    sya salah isi nomb pin matrik kat upu msa mohon tp bleh msuk la . ada effect x ? sya ingtkn nomb pin upu rupanya x . jd perlu buat pemohonan lg skali isi nom pin upu blik ka ?

  45. says

    abg muaz sye baru kemaskini fasa 2…bile saya sudah tekan sah dan hantar..laman web upu mengeluarkan [ Query SQL Kemasukan Maklumat Penyata tidak dapat dilakukan:INSERT command denied to user ‘upu_apps’@’web4′ for table ‘mhnupu_penyata’ ]
    adakah saya salah isi kata laluan dan perlukah saya mengemaskini sekali lagi? tolong balas secepat mungkin

  46. Qylla says

    assalamualaikum. sy pelajar lepasan matrik n dah daftar upu utk degree. setiap kali sy tekan simpan dan hantar, akan kuar fail. masalahnya dah 3 kalu sy send sama jgk, fail. dah x boleh kemaskini dah. x boleh nak print pun. persoalannya sekarang ni, borang saya tu dah selamat sampai ke? risau sangat ni. tolong sy ye

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Tick jika mahu update PERCUMA