Tips SPM #3 : baca buku, bukan belajar

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Pelik dan ajaib bila baca tajuk bukan? Lagi-lagi annoying kalo tak faham. Tajuk tu sekadar nak bagi gempak je. Maksud nye lebih kurang seperti ramai suka berfikir umum, bukan nak fokus dalam mind.

Sebagai contoh :
ada seorang pelajar, kita bagi namanya Gaban. Dia kata kat kawan-kawan nya, “jom kita BELAJAR!!”, buat apa buat masa kat sini.

Maksud nya sampai, tetapi orang tak akan dapat faham dengan lebih lanjut sebab BELAJAR boleh jadi banyak. Tengok pun belajar. Dengar pun belajar. Baca pun belajar. Buat latihan tubi pun belajar. TIDUR pun belajar,

Justeru, maksud belajar tu luas. Mari tukar persepsi. Kita cakap, jom kita BACA BUKU..! Sebab rata-rata kawan saya , bila lepas je exam, dia akan kata. Argh, menyesal nya aku tak BACA bab itu.

Jadi saya sarankan, mulai hari ini, kita baca buku.. bukan belajar kerna belajar tu luas maksudnya, boleh jadi itu dan ini. Bermakna otak kita tak fokus lagi untuk capai matlamat.

Pe-pe pun, yang penting, be yourself. Ini hanya pendapat penulis. Not everything is complete.

“dont say you can, but say I CAN!”

—-

1 comment… add one

Leave a Comment

CommentLuv badge

Tick jika mahu update PERCUMA


Tip Rahsia Bina Website daripada saya!

Sebentar! Mahu tak saya kongsikan tips rahsia bina website dalam bentuk ebook?

Sila masukkan nama dan emel aktif anda di bawah untuk saya hantarkan tips rahsia ini kepada anda..

Maklumat anda 100% selamat.

Tip Rahsia Bina Website daripada saya!

Sebentar! Mahu tak saya kongsikan tips rahsia bina website dalam bentuk ebook?

Sila masukkan nama dan emel aktif anda di bawah untuk saya hantarkan tips rahsia ini kepada anda..

Maklumat anda 100% selamat.