Tutorial | Cara membuat Iklan GIF Bergerak-gerak Online

Blogging Tips
 
Ini aku baru cuba.. dan nak ajar tutorial cara buat Iklan GIF bergerak-gerak (animation) online di blog anda.

present 16ufgnb Tutorial | Cara membuat Iklan GIF Bergerak gerak Online

Jom tengok gambar iklan yang telah aku animated kan supaya nampak blink-blink gitu.

39644efc41b931a3a37b8fb65979a530 Tutorial | Cara membuat Iklan GIF Bergerak gerak Online

Berminat nak buat?? Ayuh ke tutorial! Cara membuat banner animasi.

1. Pergi ke website Picasion – Get animated GIFS online.

2. Korang buat sendiri gambar dalam format jpg atau png. Buat satu-satu gambar supaya bila campur akan jadi seperti blink-blink gitu.

3. Upload setiap satu gambar ke dalam slot 1, 2, 3.

4. Pilih size width dan speed untuk gambar tu bergerak-gerak.

5. Selesai? klik Create Animation. Dan tunggu untuk beberapa saat untuk siap proses.

Lepas itu boleh la letak kat blog dan jadikan animasi iklan.. Cara ini jugak boleh digunakan gak untuk buat banner khas untuk blog sendiri seperti yang selalu blogger lain buat, maaf aku tiada masa yang sesuai untuk buat banner 15 x 15 bagi blog ini.

Tapi ada kelebihan sesiapa yang ada banner blog, kalo nak iklankan blog. Boleh terus bagi link banner tu pada publisher. Mudah, simple dan jimat masa korang.

Kalo masih tak faham apa-apa cara nak buat animasi iklan gif tu, boleh tanya pada aku kat ruangan komen ye! Nak aku buatkan satu pun takde hal.. Tertakluk pada terma dan syarat la.

Sekarang korang dah tak perlu berfikir panjang nak buat gambar iklan atau banner tulisan dalam GIF.. semuanya dah boleh buat sendiri.

Aku tak kata cara ni terbaik, ada banyak cara lain. Mungkin aku akan kongsikan pada entri yang lain atau korang boleh suggest pada aku?

 

NAK PANDUAN FB ADS PERCUMA TAK? DOWNLOAD PERCUMA DI SINI (klik) show <== click Here

0 comments… add one

Leave a Comment

CommentLuv badge

Tick jika bukan spammer...