Tips naikkan PageRank Blog PR2

Tips Page Rank blog PR2

Tips cara naikkan PageRank Blog PR2 | Baru sedar google dah update blog ini punya pagerank. Masa awal-awal buat blog dulu (bulan Mei), PageRank untuk blog ini masih PR0. Setelah 13 Bulan berblogging menggunakan domain ‘dot com’ ini, Google dah up kan PR0 ke PR2. Terima kasih cik Google ye..

penerangan google page rank
Sebenarnya dah lama mengharapkan blog ini suatu hari boleh berada di google search enjin, dan bila naik PR2, bermakna makin mudah la blog ini berada di Search Engine. Woha! Gembiranya!!
Kongsi tips sikit.. (sikit je tau, nak lebih, gi cari Google) :
Kalo ada orang bertanya, camne agaknya nak naikkan page rank blog nya? Saya jawab mudahnya, “Backlink”. Pastikan terdapat backlink di blog-blog yang lebih tinggi PageRanknya, makin banyak, makin cepat la PR blog tu nak naik. Tetapi pastikan juga, bila PR anda sudah tinggi, jangan mengada-ngada tangan nak letak backlink di blog yang lebih rendah PR dari kita..
Sebab? Nanti google tak dapat detect, akhirnya, PR tinggi tu akhirnya jatuh menjadi PR0.
Masa tu, bila nak nangis pun dah tiada fungsinya.. Nangis la sorang-sorang, saya malas nak layan.
Wow, nak kongsi, saya ada satu teknik rahsia yang saya buat supaya cepat naik PageRank ini.. Lihat Post saya tentang ‘Letak URL blog dalam 10 top website’ 
Bagi yang newbie dan tak tahu di mana nak check pagerank blog ini, boleh gunakan widget pagerank checker dibawah ini ye atau gunakan website http://www.prchecker.info/check_page_rank.php..
Check Page Rank of your Web site pages instantly:
This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Muazfaris : saya bukan mimpikan…? fahamkan Tips cara naikkan PageRank Blog PR2?

32 Comments

  1. Atika Aula
  2. FAHMI
  3. sukacuka
  4. MK Kimi

    hebatnya muaz…blog aku masih PR0.masih jauh perjalanan…dan masih berkira2 nak tukar ke dot com atau tidak

    1. muazfaris

      nak naikkan pr ade caranya, kalo tak mulakan dari skrg. mmg takkan naik lah.

  5. segalabenda

    tahniah bro…aku masih tergudik-gudik lagi ni nak mencari visitor..bro..adakah backlink tu boleh disamakan dengan aktiviti exchange link??

  6. azmanisma

    yup salah satu cara,dengan alexa review pun boleh menaikan pr juga.

  7. Pisyek

    ikut logik yang aku paham dari tulisan kat atas tu, PR tinggi tak boleh link dengan PR rendah. Camne PR rendah ni nak naik? Kalau link jugak, PR rendah ni naik, PR tinggi jadi turun???

    Sori soalan noob banyak. Mohon pencerahan. Hehehe 😀

    1. muazfaris

      pencerahan yang tak cukup cerah kot.

      Rasanya boleh je.. tapi kena berhati2 dan jgn banyak sgt ke PR rendah.

  8. wazy

    backlink tu pun ok jugak,janji kita kena maintain dalam content blog,Insya Allah naik PR

  9. Affan Ruslan

    Ada broken link dalam entry ni.
    Sila guna Plugin Broken Link Checker.
    Sekian

  10. shraqs

    Kalau rajin2 boleh je curi backlink dr top site di Alexa. BTW, Tahniah!

  11. Mohd Isa

    hehe, tak kisahlah pr bape pun. jji nak buat backlink byk2 gak. 🙂

  12. Rina As

    Pagerank memberi motivasi tersendiri buat kita ya..
    Kedepannya makin sukses buat anda

  13. noorsyamsul

    Terima kasih bro. tips yang berguna dan mudah. lepas ni kena usaha lebih sikit untuk dapatkan backlink dari blog yang lebih tinggi PRnya…

    1. muazfaris

      betul2…tanamkan backlink banyak2 ye…

  14. iza

    Assalam…
    Ada terbaca kat blog blogger otai tapi saya kurang bersetuju dengan pendapat tu…

    “Tetapi pastikan juga, bila PR anda sudah tinggi, jangan mengada-ngada tangan nak letak backlink di blog yang lebih rendah PR dari kita..”

    sebabnya saya bermula dari bawah. Dulu saya sangat2 mengharapkan blogger otai yang ada PR tinggi dan terkenal datang (biarpun sekali) walaupun tak tinggalkan komen. Kalau ada yang sudi komen, amatlah berbesar hati. Saya akan terus ke blognya tetapi jika 5,6 kali tak ada tindakbalas walaupun sekali, agak sukar untuk blogger baru ringankan tangan tinggalkan komen. Tapi bila time contest yang memerlukan sokongan ramai blogger, tak segan pulak turun ke bawah merayu2 minta like….

    Kini bila PR saya dah naik, saya tak kan buat macam tu pada blogger yang baru sebab saya pernah rasa situasi macam tu dulu…Biar la google nak turunkan PR blog, saya tak kisah asalkan hubungan antara blogger baru dan lama tetap baik. Saya tak kira blog tu PR0 sekalipun, kalau dia ada tinggalkan komen kat blog saya atau entrinya menarik, tak salah untuk saya tinggalkan komen.

    Kalau asyik kejar PR tapi tak ada ramai kawan, tak guna juga..Dulu guna blogspot, pernah dapat PR3 dan turun ke PR2. Dua minggu lepas tukar domain, blog saya naik lagi ke PR2. Alhamdulillah sangat2.

    1. muazfaris

      setuju tu.. yg penting network tu kan. Ala DH pun pernah turun dari 4 ke 3.

      1. Jebeng Otai™

        xper..janji x kurang kawan..:)

  15. Jebeng Otai™

    tq for tips bro..

  16. bastian

    makasih sob …..
    blog ane bru naik pr nya ……

    seneng banget rasanya ….

  17. donnyien

    tinggalkan backlink = tinggalkan komen. apa bezanya bro, apapun thanks dengan info2 dan komen2 korang kat atas tu ya.

    1. muazfaris

      same je .. tinggalkan komen tu cam tinggalkan backlink la.

  18. ikaa

    trima kasih untuk info anda 🙂

  19. BUATBEST ?

    perkongsian ilmu yg sangat bermanfaat bro..

    tq2..!

  20. BUATBEST ?

    harap2 naik la PR..tips yg bro bg tu bagus..

    `

  21. Fadh

    nice sharing bro…saya pon baru berjinak2 dalam dunia blogging ni…ape yg saye nampak, kalau traffik banyak, banyakla faedah yg kita dapat nanti…tapi kalu page rank tu saya rasa mmg kena usaha lebih dan berterusan…nak naik page kat google mmg payah kalau content blog x menarik minat pengunjung…harap saya dpt belajar pelan2 semua bende ni

  22. Rahsia dapat backlink dari hompage PR2

    […] Atau perlu saya tunjukkan lagi skill lagi? Bagi mereka yang tak faham atau tak tahu Strategi untuk naikkan pagerank dari 1 ke 2 dan seterusnya, baca di TIPS Naikkan Pagerank 2 di blog masing masing. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *