Permasalahan Kehabisan Peluang Kemaskini borang UPU

Apa kabo lepasan SPM 2011? Aku terima banyak komen dari post aku sebelum ini Kongsi Tips ambil keputusan SPM 2011 dan Tips Isi Borang UPU fasa 2 online. Ramai yang bertanya sekitar Permasalahan Kehabisan Peluang Kemaskini borang UPU kerana telah membuat semakan kemaskini permohonan borang UPU sebanyak 3 kali.

Aku taknak salah kan sepenuhnya pada sikap sesetengah pemohon UPU yang kemaskini borang UPU lebih dari tiga kali. Tetapi kekadang itu ada salahnya pada sistem Pihak UPU yang ralat dan error.

Justeru, masalah tentang peluang kemaskini sudah habis itu dapat diatasi dengan satu cara terakhir. Orang kata no second chance..

Kata-kata pihak UPU

Biar aku petik dulu kata-kata dari fanpage UPU (BPKP JPT) :

Salam Sejahtera semua warga Malaysia,
Perhatian kepada pemohon yang mengisi borang Permohonan Kemasukan Ke IPTA/Politeknik Premier/TEVT & ILKA yang telah kehabisan peluang kemaskini (baki kemaskini=0), anda TIDAK PERLU membeli semula Nombor Unik ID baru kerana akan menerima Nombor Unik ID yang SAMA. Anda boleh mengemukakan surat rasmi permohonan untuk diberikan peluang kemaskini. Namun, peluang kemaskini hanya dipertimbangkan untuk kes-kes kritikal sahaja.

Faks kepada no 03-88706864.

Cara untuk dapatkan balik peluang kemaskini hanya dengan :

1. Pastikan kes-kes kritikal yang dihadapi
2. Jangan beli Nombor Unik ID lagi
3. Hantar surat rasmi dengan tajuk “Permohonan untuk diberikan peluang kemaskini” dan faks ke 03-88706864

Komen tentang kemaskini UPU

Ini aku petik kata-kata dari pemohon yang berjaya dapat tambah peluang kemaskini UPU :

ZaLuv MoCha alhamdulillah,upu da terima surat dan da beri baki 1 lg kemaskini.. sape2 nk wat surat 2,kne wat surat rasmi, memohon penambahan baki kemaskini..

Amsyar Afiq Ahmad Azha ‎UPU (BPKP JPT), trima kasih krana berikan peluang tersebut. tapi kami mintak sangat supaya tarikh pmohonan dilanjutkan. tolong fahami kami, kesianlah kat kami yg jarang2 boleh guna internet, tp bila dpt guna berlaku masalah teknikal sperti laman tdk dapat dibuka dan sebagainya. mohon jasa baik pihak UPU. ~ini penentu masa depan kami~

Cuba tentang permasalahan ini aku tak tahu nak kata camne :

Aznor Azreen Adnan i already faks the surat rasmi. so how if i want know that upu’s office accept and approve the letter?

Jadi bagi mereka yang nak minta belas kasihan untuk dapatkan peluang tambahan kemaskini permohonan UPU, boleh ikut cara di atas. Dan aku lagi suka kalo korang pandai jimat peluang 3 kali untuk kemaskini borang UPU tu.

Semuanya di tangan korang!!

Selamat kemaskini borang UPU anda sebelum 1 April 2012!

    67 replies to "Permasalahan Kehabisan Peluang Kemaskini borang UPU"

    • shida

      salam..
      saya nk tnye,mcm mane nak baiki no agka giliran pd borang upu kerana no agka giliran saya silap..tapi saya dah kemaskini 3x..sy dah cube call upu hotline n help line..tapi xdapat..

    • safiah

      ada contoh surat rasmi tu x??

    • Link

      Assalamualaikum.

      Kepada siapa harus saya tujukan faks itu?
      ‘But macam biasa’. Biasa tu ada alamat penerima and pengirim, perlu ke?
      Or just taip tajuk, beri maklumat diri dan kenyataan utk menyokong peluang sahaja?

      Thanks in advance. ^^

      • muazfaris

        Faks ke nombor > 03-88706864 , tajuk > “Permohonan untuk diberikan peluang kemaskini”

        PENGARAH
        BAHAGIAN PENGURUSAN KEMASUKAN PELAJAR,
        ARAS 4, NO.2 MENARA 2,
        JALAN P5/6, PRESINT 5,
        PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
        62200 W.P.PUTRAJAYA

        sumber : Hubungi UPU

        • Idaa

          Kalau tak boley nak faks, sy hntr surat boley ke atau email?

    • Hafiz

      Salam,

      Baki kemaskini sya tinggal dua tap sya nak tukar universiti yg sya pilih… Apa yg patut sya buat??

      Sekian Terima Kasih

      • muazfaris

        rasanya boleh kan buat kemaskini utk tukar UNi tu kan?

    • ahmadz

      sy kemaskini da byk kali da….
      bole je…

      • muazfaris

        huhu.. ahmad zul kah ni?? bangga jap sebab komen sini..haha

    • jaja

      assalamualailkum..saya nak tanya sikit ni..saya nak kemaskini borang upu saya tapi borang tersebut sudah pun berakhir pada 2 april semalam..jadi macam mana saya nak isi borang tersebut kerana saya ingin menukar course yang saya ambil..

      • muazfaris

        sudah lambat =( . lain kali alert la dgn tarikh..

    • Ahmadz

      Smalm sy kemaskini upu sy wt kali terakhir…
      Still bole..haha…alhamdulilah..

      • muazfaris

        hehe.. yeke.. tak abis2 tegur2 kat facebook je..kehkehkeh

    • jojo

      jadi saya kena tunggu untuk e-rayuan lah kan?bila tarikh e-rayuan itu buka?

    • fn

      macam mana nak tulis surat tu ?

      • muazfaris

        tulis surat ape. Keputusan Semakan UPU dah lame keluar la, tak perlu dah surat2 ni ye.

    • mamaton

      Salam Muaz,
      Tq atas reply kemarin. ok nanti mamaton buat surat direct ke bahagian pengambilan pelajar. Pening tau…

    • teha

      nak tnye…. time kemaskini, mmg x ley tuka ea result muet? cam mne nak tuka psal pas repeat ad prubahan..

      • muazfaris

        better tny terus pihak UPU sbb tu mslh sistem.

    • orang tak tahu

      salam…. nak tanya apa perbezaan borang upu fasa 1 & 2 ? -harap balas-

      • muazfaris

        fasa 1 hanya isi sahaja tanpa result SPM, utk fasa 2 lebih khusus utk pilih bidang.

    • Winddy

      Salam, kelmarin sy isi UPU then time balik rumah slip no unik bsn sy tercicir & sy baru perasan yg selepas sy print permohonan sy, ada kesilapan dgn markah kokum sy. Jd klu sy mau kemaskini permohonan UPU, apa prlu sy buat? Ttg yg no unik tu mcm mana? Sy da lupa nombor tu,
      sy harap anda dapat membantu saya,,,, terima kasih

      • muazfaris

        sepatutnya perkara ini tidak terjadi , tapi biasa la manusia kan. jadi saya sarankan untuk cik pergi mohon semula pada BSN.

        • winddy

          ok
          terima kasih. Hm, nanti apabila saya pergi membeli no unik semula d BSN, perlu kah saya beritahu bahawa no unik saya yang terdahulu hilang atau hanya perlu memberitahu yang saya he
          ndak membeli no unik?

    • WENNEE

      I would like to ask, is thr 3 times to kemaskini for phase 1 and another 3 times for phase 2??

    • WENNEE

      Sry, I would like to ask sth abt upu lepasan matrik! We have 3 chances to kemas kini for phase 1 and another 3 more chances for phase 2 izit?

    • haniey

      salam..klau pluang kemaskini dah abez tp kte x nak buat surt rasmi utk mntk peluang bleh x?just nk bli no pin bru je?

    • MUHAMMAD IKMAL

      SALAM.. bagaimana kalau tiba2 semasa mengisi UPU, program dah kita pilih. bila nak sah dan hantar tiba2 atas nama orang lain, Maksudnya orang lain yg dpt program yg kita pilih, msa tu baki kemaskini orang tu da kosong?

      • muazfaris

        itu biasa masalah berlaku.. tunggu isi UPU yang kedua, selalu nya pihak UPU akan betul.

    • nur syakirah

      asssalamualaikum nak tanya cam ner nak buat surat tu? boleh bagi contoh x??

    • nur syakirah

      asssalamualaikum nak tanya cam ner nak buat surat tu? boleh bagi contoh x??

      dan kalo xnak surat surat rasmi cm ner?? ,kalo saya beli no pin lain dan isi semula boleh ke??

      • muazfaris

        boleh juga utk beli Pin lain, tapi tak dicadangkan.

    • mariah binti salleh

      macamana cara nak kemaskini keputusan spm permohonan upu 2013/2014 fasa ke 2

    • Nurul Azra

      Salam, Saya telah kemaskini upu sebanyak 3 kali. Tpi saya telah berubah fikiran untuk menukar program pengajian yg saya akan ambil. Ada cara lain kah selain daripada menulis surat rasmi?

    • nur syakirah

      kalau saya beli no pin itu jadi kne isi semula ke? dan dalam masa yang sama sy nak tukar kos lain??
      boleh ke gune no pin lain ..sy takut kalo kos sy nak tukar tu xboleh

    • najihah hadi

      saya pelajar lepasan stpm…masalah saya sekarang adalah..saya ingin kemaskini upu saya tetapi kata laluan saya tidak diterima dalan sistem..saya pernah juga untk menghubungi upu online..tapi mcm biasa la…talian sibuk je…sekarang ni tak tau la nak wat apa g dah..saya dah kesuntukan masa…tolong saya!!!

    • rusdi

      macam mana jika saya lepasan stpm tapi tersilap isi cgpa kokurikulum yang spm

    • Syaza

      Salam, saya dah isi borang upu, tapi mengalami masalah teknikal semasa saya mengisinya. Baki kemaskini saya kini tinggal 0, dan saya ingin membetulkan borang upu tanpa menggunakan surat rasmi. Saya ingat nak beli no. unik id yang baru, jadi bolehkah saya membuat permohonan baru dengan menggunakan no. unik id lain tapi dilakukan oleh individu yang sama iaitu saya.

    • muhammad solihin

      salam…saya hendak bertanya….ketika saya kemaskini upu sy….dlm masa yg sama saya nak print kawan saya punya upu…selepas print saya dapati die punya bidang n pemohonan macam terikut saya punya bidang….ad kah msalah upu sndri…

    • muhammad solihin

      saya sudah fax tp bler membuka upu tdk boleh.

    • leyn

      salam…saya da isi upu lebih dari 3 kali…then,saya nak tahu la sama ada permohonan upu y saya da hantar sbelom cukup limit dia 2,akan tetap diterima atau pun ditolak atas sebab isi upu lbih dari limit dia ?

    • miss s

      salam..saya nak tnye..dekat borang upu bahagian mklumat peribadi..
      dia minta no k/p..
      a.pemohon
      b.bapa/penjaga
      c.ibu

      then saya hanya isi no k/p pemohon dan ibu sahaja sbb saya tinggal ngan ibu saya sahaja..
      tba2..saya de trima satu mesj dri upu dia kte saya salh isi mklumat no k/p ibu/bapa..bla saya cek smula..saya tgk no k/p ibu saya btul..
      adkah sya perlu isi no k/p ibu saya dua kli..means dekat (b. bapa/penjga) dgn (c. ibu)

      mohon dapat bntu..

    • aqill

      nk tye slip ermohonan upu pntg x???
      sb sye lupe print…
      save je dlm laptop tapi jd mslh bila laptop rosak.
      mcm ne nk dptkan slip permohonan upu???

      • muazfaris

        tak penting.. just untuk bukti kalau ada apa apa masalah teknikal nanti. Mudah nak buat rujukan.

    • aqill

      ooo.. tq…

    • lee

      Admin, stiap kali sy isi asyik ade masalah je. Lpas isi bhgn maklumat kluarga n tkan seterusnya keluar macam ni > Query SQL Kemasukan Maklumat keluarga tidak dapat dilakukan:INSERT command denied to user ‘upu_apps’@’192.168.1.73’ for table ‘mhnupu_keluarga’ < dah 3 kali sy refresh then isi smula dari awl, mcam tu jgkla akhirnya. helpp admin :'(

    • wnurul hidayah

      assalamualaikum,,, sy nih peljr stpm2013,, sy xfhm lar psl pengisian upu fasa I dgn fasa II…. gpo tuh?? ph,, sy nih dh isi upu sebyk 3x,, sbnr nyo sy xthu pon pengisian tuh blh bukk 3x jh!! (silp sy jugk sbb lorat ngisi,,, ish~~) xleh bukk dh la loni
      sy try tel upu,,, tp xb’agkt.. (frust glo_)
      saen sy oyk,, pengmbiln peljr lepsn stpm bln 9 nuh nnti,, dio oyk sy blh btol pengisian upu wktu fasa II tuh nnti,,, yolo ko????
      tlg bls deh,, tq

    • Aini

      Assalamualaikum,
      kalau kita buat semakan pada borang permohonan, dia diambil kira ke drpd 3 peluang untuk dikemaskini tu? Sebab saya rasa sy kemaskini sekali shj tetapi dah tak boleh masuk.

    • Shafinaz

      Boleh ke saya email kpd upu untuk memohon diberi peluang kemaskini?

      • muazfaris

        boleh . tapi digalakkan untuk call terus.

    • syahirah

      macam mana nk tahu feedback bila dah hantar surat tu?kena sentiasa tgk laman web upu ke?

    • nuralina mohamad

      salam ….nak tnye…klau kita nk print slip pmohonan tu slps tarikh tutup pmohonan tu boleh ek????

    • sharul

      saya nak tanya, saya dah isi borang permohonan kat upu untuk sarjana muda, buka pada jan sampai april.. borang tu kan kena cetak, tapi saya tak cetak lagi dan skarang ni dah tak boleh nak print sebab link dah takde.. macam mana na buat? takpe ke klau tak cetak? just hanta dokumen2 yang U nak tanpa borang tu.. boleh ke? please reply.. urgent.. TY

      • jack

        dapat keh??saya tidak print juga T.T

    • syafiqah

      saya nak tanya kalau dah kemaskini sebanyak 6 kali. mana satu akan dia pilih 🙁 pls answer my question

    • Unknown

      klou tersalah bg no fon tape ke ? huhuhu

    • emy

      Sy bekas pljar stpm taon lepas…sy isi upu utk fasa 2 tapi saya x taw dh lebih 3 kali sbb smasa sy isi borang line x clear…taw2 baki kmskini 0 dan pLing mydhkan di ruangan keputusan spm sy kosong..masih ada peluNg lGi ke untuk sy kmaskini.. sy berharap sgt dapat mask u…mohon penjelasan

    • ain

      sya trsilap isi politeknik premier spatutnya politknik konvensional….mcmmna sy nk isi smula politeknik konven bley bt ryuan tak untk poli konvensional…

    • syarifah

      salam~
      bolehkah permohonan dikemaskinikan selepas tarikh kemaskini fasa 2?

      masalahnya saya menduduki ujian MUET hanya pada Mac 2014.Oleh itu,keputusan MUET ditulis sebagai “belum dapat keputusan”(band 0) pada fasa 1 dan tidak dikemaskinikan pada fasa 2.Harap bantuan,terima kasih~

    • Anis

      Assalamualaikum .. Tadi saya nak buat kemaskini upu buat kali ketiga and it was hang . Dan bila saya masuk balik untuk kemaskini , page tulis ralat . Macamana ya ???

    • Taufik

      Query SQL Kemaskini Angka Gilir & Tahun SPM tidak dapat dilakukan:UPDATE command denied to user ‘upu_apps’@’web1’ for table ‘mhnupu_spm’

      Assalamualaikum..saya nak tanya sedikit …apa yang dia hendak kat atas ini..nak hantar tak lepas2..mntk pendapat sikit terima kasih..

Leave a Reply

Your email address will not be published.