011-15086763 [email protected]

Permasalahan Kehabisan Peluang Kemaskini borang UPU

Apa kabo lepasan SPM 2011? Aku terima banyak komen dari post aku sebelum ini Kongsi Tips ambil keputusan SPM 2011 dan Tips Isi Borang UPU fasa 2 online. Ramai yang bertanya sekitar Permasalahan Kehabisan Peluang Kemaskini borang UPU kerana telah membuat semakan kemaskini permohonan borang UPU sebanyak 3 kali.

Aku taknak salah kan sepenuhnya pada sikap sesetengah pemohon UPU yang kemaskini borang UPU lebih dari tiga kali. Tetapi kekadang itu ada salahnya pada sistem Pihak UPU yang ralat dan error.

Justeru, masalah tentang peluang kemaskini sudah habis itu dapat diatasi dengan satu cara terakhir. Orang kata no second chance..

Kata-kata pihak UPU

Biar aku petik dulu kata-kata dari fanpage UPU (BPKP JPT) :

Salam Sejahtera semua warga Malaysia,
Perhatian kepada pemohon yang mengisi borang Permohonan Kemasukan Ke IPTA/Politeknik Premier/TEVT & ILKA yang telah kehabisan peluang kemaskini (baki kemaskini=0), anda TIDAK PERLU membeli semula Nombor Unik ID baru kerana akan menerima Nombor Unik ID yang SAMA. Anda boleh mengemukakan surat rasmi permohonan untuk diberikan peluang kemaskini. Namun, peluang kemaskini hanya dipertimbangkan untuk kes-kes kritikal sahaja.

Faks kepada no 03-88706864.

Cara untuk dapatkan balik peluang kemaskini hanya dengan :

1. Pastikan kes-kes kritikal yang dihadapi
2. Jangan beli Nombor Unik ID lagi
3. Hantar surat rasmi dengan tajuk “Permohonan untuk diberikan peluang kemaskini” dan faks ke 03-88706864

Komen tentang kemaskini UPU

Ini aku petik kata-kata dari pemohon yang berjaya dapat tambah peluang kemaskini UPU :

ZaLuv MoCha alhamdulillah,upu da terima surat dan da beri baki 1 lg kemaskini.. sape2 nk wat surat 2,kne wat surat rasmi, memohon penambahan baki kemaskini..

Amsyar Afiq Ahmad Azha ‎UPU (BPKP JPT), trima kasih krana berikan peluang tersebut. tapi kami mintak sangat supaya tarikh pmohonan dilanjutkan. tolong fahami kami, kesianlah kat kami yg jarang2 boleh guna internet, tp bila dpt guna berlaku masalah teknikal sperti laman tdk dapat dibuka dan sebagainya. mohon jasa baik pihak UPU. ~ini penentu masa depan kami~

Cuba tentang permasalahan ini aku tak tahu nak kata camne :

Aznor Azreen Adnan i already faks the surat rasmi. so how if i want know that upu’s office accept and approve the letter?

Jadi bagi mereka yang nak minta belas kasihan untuk dapatkan peluang tambahan kemaskini permohonan UPU, boleh ikut cara di atas. Dan aku lagi suka kalo korang pandai jimat peluang 3 kali untuk kemaskini borang UPU tu.

Semuanya di tangan korang!!

Selamat kemaskini borang UPU anda sebelum 1 April 2012!